СДС заедно с ДСБ и „Да, България” на евровота?

Сините взимат важното решение на Национален съвет днес

Политика
09:16 - 15 Март 2019
2190
СДС заедно с ДСБ и „Да, България” на евровота?

Дали СДС и ДСБ ще застанат отново рамо до рамо на избори? Ще сключи ли най-старата дясна партия  споразумение с организацията „Демократична България”, част от която са тъмносините и „Да, България” на Христо Иванов за предстоящия евровот? Тези важни решения предстои да вземе днес "Раковски" 134 на Национален съвет, който се провежда в Парк хотел „Москва” следобед. Там представителите на високия форум ще трябва да стигнат до общи позиции за политическите си партньори.

„От доста време водим разговори с „Демократична България”, те вече са в доста напреднал етап. В петък, на Национален съвет трябва да решим сключваме ли споразумение с тях и при какви параметри.”, сподели председателят на СДС Румен Христов пред Lupa.bg.

Сините са с твърда настройка да се свържат с политически партньор, с когото да постигнат успех и да изпратят депутат в Европейската народна партия. В синята партия обаче има и крила, които предпочитат консервативно – патриотичния съюз, но той е по-малко вероятен като крайно решение.

От страна на „Демократична България” настроението е за обединение на десницата, за да не се разпилеят гласовете между отделните организации, както се случи на миналите парламентарни избори през март 2017 г.. Най-вероятно до няколко дни организацията ще вземе своето единно решение с кого ще си партнира на изборите за Европарламент през май.

„Да, България” на Христо Иванов вече излъчи своя човек за Брюксел – техните вътрешни избори спечели дипломатът Стефан Тафров. ДСБ от своя страна стои зад настоящия си представител в Европарламента Светослав Малинов. Тепърва предстои да се нареди обща листа на „Демократична България”, а ако СДС се коалира с тях, ще излъчи и свой представител.

Четете есклузивно интервю на председателя на СДС Румен Христов пред Lupa.bg в понеделник.