Седмицата: Дреме ли ни на капата? Който ял бой, ял – кака се ожени!

Когато на запад в „нашия“ ЕС ги стягат маските, а у нас - шапките

Коментар
14:38 - 04 Септември 2020
8897
Седмицата: Дреме ли ни на капата? Който ял бой, ял – кака се ожени!

Взаимен як кютек между полиция и (не)мирно протестиращи изпусна парата на жълтите павета – на 6 кв. м направо ги изкърти. Толкова! Мина тази пара през свирката на „улични агитки“ под егидата, че нито протестиращите, нито силите на реда имат вина за кютека, който си нанесоха двустранно. Докато обаче взаимно се обвиняваха, че отсрещната страна е „майка и баща“ на ей така, дошлите „от нищото“ вандали.

Да, толкова! На 2 срещу 3 септември по тъмно взаимно се млатиха, като всяка от страните показваше медийно своите бити, на зазоряване полицията разтури палатковите блокади, на сутринта протестиращите обявиха, че отиват на пазар за нови палатки и вечерта взе да ги разпъва пак по кръстовищата (им), под погледите на силите на реда, блокирали същите кръстовища, та явно да им е по-спокойно на строителите на тенти. На сутринта на 4 септември се осъмна без палаткови лагери. Засега! Понеже протестърите сами си ги вдигнаха, но за да покажат, че могат да си ги положат, когато си поискат.

Всичко се заформя като във вулгарния лаф за каката, минала през всеки, който я пожелае, но накрая всичко приключва, щото си има вече „законен“ съпруг. Под формата на който ял бой – ял, кака се ожени! Щото кютекът обслужи и двете страни – и двете някак си невинно пострадали заради трета страна. Която пък трета страна и двете страни приписаха като допусната от отсрещната страна. Всичко това на фона, как и двете страни си ближат показно раните. А омъжването на каката им послужи само да си накривят капата. Да си се върнат в безхаберното състояние на дръж ми шапката – нищо не се е случило.

Да, и двете страни си заеха своята удобна позиция. Протестът отново се зае да прави своето „никога невиждано“ гражданско недоволство, но без грам идея. Силите на реда се заеха също толкова „уникално“ да ги пазят от лоши провокатори. Като и двете страни се базираха даже и на ЕС, като от мнението за протестите у нас от страна на съюзниците едната страна размаха, че имат демократичното право на протест, а другата страна - че могат да прилагат пропорционални на случващото се на улицата мерки.

Само дето точно в ЕС това наистина е така. Там в момента също има гражданско недоволство и въргали по улиците. Но демократично и законно недоволство от страна на протестиращи със също толкова демократични и законни мерки от страна на силите на реда, когато някои нарушат правилата. Там се борят срещу мерките за ограничаване на коронавирусната инфекция. По-конкретно, защото ги стягали маските.

А у нас цялата изкривена законна демокрация е защото ни стягат шапките. Тия дето сме си ги накривили и не ни дреме по всяко време. Докато не се появят кроячи на калпаци, които да ни ги нахлупят и да ни изкарат безидейно от двете страни на барикадата, та да се млатим за „идеите“ на шапкарите.