Седмицата: Германци ли ще ни цакат с „топла бира“ по време на коронавирус!?

Можем категорично да оглавим нова комисия в ЕС с опита ни в (пре)запасяването с хранителни стоки

Топ
17:05 - 28 Февруари 2020
6640
Седмицата: Германци ли ще ни цакат с „топла бира“ по време на коронавирус!?

Те ще ни цакат нас с топла бира! Ей така можем съвсем правилно да изригнем срещу един топъл, топъл, даже горещ списък, който изведнъж заброди из Европа. Германия си обяви – всъщност за вътрешна употреба, съвсем по немски точен списък за най-необходимите хранителни стоки, които човек може да си складира у дома. Ако реши да се запасява заради коронавируса.

Видяхме им го списъка на германците, точно когато и българите запрепускахме из магазините, като че ли са изтеглили за по-рано, ей сега, Великден, Коледа и Нова година и то накуп – 3 в 1. Няма лошо, разбира се, човек да се подсигури с туй-онуй в тия карантинни времена, дори се препоръчва.

Но да се изпразнят щандовете с боб и леща в огромен хипермаркет за търговия на едро, където се продават тия стоки, опаковани в кашони!? Да се возят в количките дори и кашони с олио, си е опасна работа. Опасна за джоба на всеки най-вече, както и за здравето извън коронавируса. В смисъл, че ще трябва да изпием толкова олио и да изядем толкова боб и леща, при това в един момент с изтекъл срок, или поради негодността заради срока да ги изхвърлим на боклука.

Това е храна все пак, не са предпазни маски, с които да забогатеем мигновено, като ги продадем на „разни балъци“ за по 5 лева едната и нагоре, след като сме ги купили за по 20 стотинки.

В германския списък съвсем точно е пресметнато всичко. От федералната им служба за гражданска защита съветват при 10-дневна карантина германците да разполагат у дома със следните запаси (количествата са за един човек): 20 литра питейна вода, 3,5 кг зърнени храни - хляб, картофи, макаронени изделия, ориз, 2,5 кг консервирани зеленчуци и ядки, 4 кг сушени плодове и консервирани плодове, 2,6 кг мляко и млечни продукти, 1,5 кг месо, риба, яйца, 250 г масло или растителна мазнина. Както и в приемливо количество готови продукти като захар, мед, брашно, кубчета бульон, сухи бисквити, шоколад.

Толкова! А защо толкова? Защото този обем на продуктите е напълно достатъчен, покрива потребността от 2200 калории на ден за възрастен човек за период от 10 дни.

Ееей, германците, точно вие ли ще ни казвате с колко храна ще се запасявате, дето дори и в ГДР магазините по времето на социализма ви бяха пълни, а нашите бяха празни? Като витрина на соца имахте по рафтовете и в Източна Германия и червен пипер, който почти не употребявате, а у нас по същото време изобщо липсваше, нищо че ни е основа на готварството. Даже имахме и лаф: някой, като срещнеше някого, когото отдавна не е виждал, му викаше „А бе, ти изчезна като червения пипер!“. Няма нужда да споменаваме и всички останали „дефицитни стоки“, заради които все още, и без коронавирус, ни тресе треската да си купим нещо, щото са го „пуснали“, а не защото ни трябва. Така продължаваме да пазаруваме и за големите празници – да има, щото преди е нямало.

Така си е, абсолютни спецове сме по запасяването. Германците само ряпа ще ядат или дори трева ще пасат с това списъче. А ние можем да предадем ценен опит дори на целия Европейски съюз, като даже оглавим една нова, специална временна комисия по запасяването при коронавирус. Може и да е постоянна – и при други вируси за всеки случай.

Само дето запасяването е едно, а истеричното презапасяване без списък съвсем друго. Да, нормално е да имаме едно на ум и да се подсигурим и с храна, и с лекарства – особено жизненоважните ни, тези за болежките ни извън коронавируса. От които всъщност се мре при коронавирус. Но не е нормално просто да трупаме всякакви продукти, без никаква идея за колко време ще ни трябват и дали изобщо ще ги употребим някога. А ако си ги употребим, какво ще ни коства да сме изяли нещо вече изфирясало, дори развалено.

Така че да се запасим, но без да откачаме! Понеже залудо похарчените пари, време, търчане по магазините, а после до кофите за боклук или до тоалетната, не дай боже по болниците, няма да ни го осребрят със субсидия от ЕС. Дори да сме шефове на комисия по (пре)запасяването. Даже и Евростат да отчете, че най-после сме номер 1 по нещо в ЕС.