Седмицата: Киро или Асен? Все тая, когато си в клозета

Коментар
09:02 - 04 Юли 2022
7375
Седмицата: Киро или Асен? Все тая, когато си в клозета

НЕпродължаваме промяната или Продължаваме НЕпромяната – това е въпросът! След като целият Киро втаса, а Асен се опитва да превтаса. За смяна на имена говорим след седмицата, в която пак се завъртя рулетката в изпразненото от съдържание българско политическо казино.

Мандатоносителят на властта доскоро (за 6 месеца едва) „Продължаваме промяната“ в четворната (доскоро) управленска коалиция се захвана именно със смяна на имена на принципа „цялата Мара втаса“, след като загуби властта. Смени името на „новия“ си кандидат за премиер от Кирил Петков на Асен Василев, след като (по заповед на щуката – пардон, на Корнелия Нинова) се разбра, че бъдещето на Киро просто няма да го бъде, но коалицията трябва да пребъде поне още за малко – може и с Асен. К‘во толкова тук значи някакво си име!

Във „втасването на Мара“ (може и на Лена) обаче се бил включил и истински спор в редиците на т.нар. партия „Продължаваме промяната“. За смяна на името й. То няма такава партия, поне според съдебната регистрация на тия политическите образувания. Ама даже и в ПП, ако не са разбрали, поне са се усетили, че няма и такова име. Понеже просто нито има промяна, камо ли да продължава, нещо което го няма. Засега няма сведение на кривата ракета ПП кое точно „П“ повече й пречи, та да го няма. Или пък цялото име им (с)бърка полета в космоса на властта без цел – ей така, да се пореем сред звездите.

Все тая обаче с имената, когато изначално изобщо не си имал цел (властова цел, не лична) в тоя безтегловен полет. И неминуемо си усетил накрая гравитацията – тук, на земята. Все тая, когато уж си спечелил изборите, първа сила си, а се окажеш само за половин година на санитарния минимум.

Не просто на санитарния минимум от нужните 121 депутати – събрани без значение как и откъде, та пак да си на власт. Просто си стигнал и си заседнал твърдо в политическия „санитарен възел“ – така му се вика на клозета, известен още като нужник, кенеф и т.н. И под каквото и ново име да се опитваш да се измъкнеш от там, като да си се забърсал с тоалетна хартия просто, оцапването и ще личи, и ще смърди.

По-простичко казано, сега Асен ще пробва да забърше задника на Киро, от което трябва обаче да произтече и лъсване на цялото WC все още под името ПП. Понеже е в ход от миналата седмица парламентарната рулетка за съставяне на правителство. Номинираният за премиер от „първата парламентарна сила“ Асен Василев обаче засега не намира в кошчето на кенефа нищо друго освен вече употребилите се с ПП заедно БСП и ДБ плюс отцепниците от ИТН под формата на „независими“ депутати. В кавички, понеже на парламентарен език независимостта единствено означава, че нямат нужната бройка, та да си спретнат свой нужник, пардон – своя парламентарна група.

Асен обаче май просто не хвърчи толкова космически, колкото просто Киро. Та май се е заканил Василев, че ако до няколко дни не намери „твърда подкрепа“ от 121 депутати, можело и да не внесе за гласуване в НС проект на кабинет. И тогава засилването на ПП под каквото и да е име към предсрочни избори става неизбежно.

Ама как да се засилиш от тесния кенеф, където си се самозаклещил дори и с името си. Закачил си си заглавието-лозунг „Продължаваме промяната“ без никаква идея, камо ли „проект“, даже без „анализ“ какво точно ще променяш. Но пък за сметка на това и без всякакъв компромис. На практика си се заклещил в собствената си безалтернативност, обявявайки се за алтернатива, ама на някого, не на нещо.

Станал си политически безалтернативен и е без значение кой и под какво име ще натиска копчето на тоалетното казанче, та да ти измие тоалетната чиния от това което за 6 месеца си сътворил в нея. Даже и нищо да не си сътворил, а само да си се напъвал звучно.