Седмицата: Открадна ли Херо Мустафа готвача на Митрофанова?

Коментар
10:20 - 18 Юли 2022
9969
Седмицата: Открадна ли Херо Мустафа готвача на Митрофанова?

Ееей, много въпроси изтрещяха през изминалата седмица покрай „основното“ питане ще има ли ей сега пак правителство от настоящия парламент или ще се ходи чааак на избори, за да се върне пак същият парламент. То в тази логика туй не е и питане, а състояние на т.нар. ни управление вече втора година. Ама нейсе – нали този иначе турцизъм, ни е залепнал на българския език и ни олицетворява и в превода му „както и да е“, за да си изразим съгласието чрез примиряване. Още повече, че сред многото въпроси се изправи неочаквано (или пък не?) един, родил се от някаква си закуска. Ама пък какъв въпрос – на най-световно ниво. Понеже въпросителната увенчава следното „обосновано предположение“: Откраднала ли е Херо Мустафа готвача на Елеонора Митрофанова?

Ако не друго, подобен въпрос поне служи за доказателство, че не е здравословно да се закусва. Особено чак пък на толкова високо ниво – в случая в американското посолство по покана на посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа към представители на 5 от 7-те партии във все още действащия ни парламент (без ИТН и „Възраждане). Кого е канила на закуска в руското посолство посланичката на Русия Елеонора Митрофанова даже и в МВнР едва ли знаят – пак „обосновано предположение“, щото там, предполага се, и разни други неща не знаят.

Третият лирически герой във въпроса пък, по всичко личи, е главният герой – готвачът. Любителите на жанра черна комедия може веднага да предположат как Херо е задигнала шеф повара на Митрофанова. Оня, за когото Елеонора Валентиновна тропаше с крак, че и той е сред „техническия персонал“, обявен за персона нон грата, демек изгонен като нежелана личност.

В случая, колкото и да е нездравословно, е добре, дори и необосновано да предположим, какво е забъркал руският пришълец за чуждата американска софра. Ако е заложил на „промяна-та“ си, колкото и внезапна да е, би следвало да е забъркал някаква зърнена закуска – корнфлейкс в микровълнова плюс портокалов сок от кутия. Ако обаче домакините, да не кажем „похитителите“ му, са предпочели „изненадааа!!!“, то са го оставили да приготви руска закуска. Колкото и да не знае човек какво точно закусват руснаците, веднага му идва съвсем обоснованото „водка!!!“. Еми да, то и в блините, в булочките и в разните там други руско-тестени изделия, точно тестото много често се замесва с… водка. Ама колко пък време да е имал скоропостижно пристигналият на чуждата територия готвач? Светкавично е действал! А какво по светкавично от „руска закуска“ – това дето излиза най-светкавично при търсене в интернет при съчетаването на тези две ключови думи. „Руска закуска“ е нещо съвсем руско за закуска – водка, ама във вид на коктейл, че нали все пак е за закуска. Освен водката съдържа доматен сок (за по-лесно преглъщане на още водка след вечерната), зелени маслини (просто за украса, а и да се дъвче нещо, все пак) и лют червен пипер (за поръсване, едва ли ще е за да има поне нещо за отрезвяване). Приготвя се по следния начин – степенувано, разбира се: на дъното на чашата се слагат маслинките, заливат се с доматения сок, а най-отгоре - естествено – се налива водката. Може и да не се разбърква, изпива се водката, а останалото – по каналния ред.

Ей това е положението, което ни се заформи в политико-властовата ситуация през изминалата седмица. Всъщност бъркоч от зърнена закуска с пре алкохолен коктейл. Ярка смес от двете. Ама не е виновен (не)обосновано предполагаемият общ готвач на Херо и Елеонора. Във вид на „коктейл Молотов“ взривоопасно ги смеси готвачът втори мандат, пардон – президентът Румен Радев.

Кой къде закусвал и кой не, всички чакаха в началото на новата седмица конституционния избор на държавния глава коя ще е третата сила (след неуспеха на първата „Продължаваме промяната и отказа на втората ГЕРБ), която ще има „привилегията“ да се опита да образува изпълнителна власт в рамките на все още действащия парламент, който прати в оставка правителството на ПП, начело с ПКП (ПростоКиро Петков) чрез успешен вот на недоверие. Главноготвещият (включително готвещ се за поредно служебно правителство) Румен Радев обаче ги изненада не със сутрешна закуска примерно в понеделник, вторник до към сряда-четвъртък, а с късна следобедна закуска в неделя. Изненада си е, тъкмо си каталясал от неделния обяд и се чудиш дали изобщо да вечеряш – и хоп, следобедно ядене в гурме стил „да ти приседне, дано“).

Тия дето се спрягаха да се впрягат ей сега и веднага пак с власт - и БСП, и ДБ, даже и те се задавиха от изненада. Ама какво пък, ще го преглътнат – даже и на сухо, че то едната студена вода пак при т.нар. избирател ще отиде да я изпие. А тая за миене я използва тъкмо президентът Радев – изми си ръцете, като даде третия мандат (тоя лично по негов избор) на коктейлен принцип. На бъркоча от любимата му БСП с омразната му (по-скоро омръзналата му напоследък) Корнелия Нинова начело. Да си го преглъща кой както иска. То и все тая всъщност, щото пак ще ни се сервира пак от същото – четворната коалиция дето е все още на власт, макар и в оставка, ще се пробва да излъчи „нова“ власт. Да се самоизлъчи.

Ако стане – стане, то и без това на президента Румен Радев хич не му се готви вече, има си го втория мандат и може само да си поръчва. Ако не стане, колко му е да си поръча какво да е служебно правителство. Каквото и да (не)направи третата му за малко повече от година извънредна власт, дефицитите все на гърба на единствената редовна за същия период ще се пишат. На „Продължаваме промяната“, дето тъкмо Радев ги сервира, а после бързо сдъвка и изплю. А понеже напоследък нещо спря да пада рейтингът на ПП-то, едно „ново“ тяхно „управление“ пак ще ги засили по нанадолнището. Заедно с коалиционните им партньори, разбира се, че и с тяхната помощ – по модела „Слави“.

А после – с леко отлагане, я след Коледа, я след Великден, пак ще се „нахраним“ с избори. Тогава, който ял – ял. Президентът Румен Радев си е на софрата във втората петилетка. Та всъщност ето го и отговора кой е откраднал готвача на Митрофанова. Или пък тя сама му го е подарила?