Седмицата: Румен Радев в спалнята на Татяна Дончева

Коментар
13:13 - 04 Септември 2023
10611
Седмицата: Румен Радев в спалнята на Татяна Дончева

Не, не се e уредила Татяна Дончева с Румен Радев под юргана. Даже снимката Му не е на нощното Й шкафче дори и чисто политически, камо ли лирически. Няма данни нещо да се е повишил шумът в помещението с кревата на левичарката с голямата уста по оная ска̀ла дето я въведе навремето един друг Румен – Румен Петков, който рече че „тишината в спалнята на Дончева ражда безумия“. Просто президентът, вместо да се задоволи с покоите си на държавен глава, и то втори мандат, точно в този мандат (щото е последен) се държи като едната Татяна.

Ако се надникне малко по-партийнополитически под кушетката на Татяна Дончева, там из паяжините се вижда как на софийско, на столично ниво юристката започва като такава в Светия синод, после се мести в „Мултигруп“, след това се настанява под крилото на БСП – дори им е кандидат за кмет на София и то срещу Бойко Борисов. Но пък после си изнася багажа от „Позитано“ 20, за да си основе своя квартира – пардон, партия. Разбира се под името движение – „Движение 21“, и още по разбира се - вляво. Името изглежда свързано с новия 21 век, едва ли ще се е базирало на числеността на членската маса. Сега със същото това движение се е придвижила в т.нар. политическа коалиция „Левицата“, където е заедно с другата многопартийно шавлива Мая Мамолова и със същия този Румен – Румен Петков.

Щъка Дончева непрестанно насам-натам, но най-вече из левия бостан, че там на Корнелия Нинова БСП любениците все по-тъпо – на скапано кънтят. Целта на Татяна е една – да вдига шум ако не в спалнята, то в политпространството, та да се шмугва тук-там из него, даже успя и в парламента да се положи за кратко.

Ей така взе да изглежда и „баш държавникът“ Румен Радев – като да е взел под наем и матрака, че и гардероба на Татяна Дончева. Не че се облича толкова пищно, но пък като се изтупа кой знае защо в генералската си униформа, и тя е достатъчно гиздава за политическите му цели.

Ей ги нЕкои прилики с „моделката“ Дончева – като модел за подражание. Ще прави движение Радев, даже направо го е направил, като за парлама други разни го конструират, понеже все пак по конституция президентът няма право на политпартийна дейност. И то ще има в името си дата – е не цял век като на Дончева, но пък вековно паметна с историческото си руско присъствие дата – 3 март. То можеше по същата логика и 9 септември да е, но последната манифестация на тази дата отшумя още през 1989 г., а 3 март в момента е най-удобен за политическите манифестации на иначе държавния ни глава.

В смисъл главно да се държи президентът досущ като политически лидер на партия, но „в сянка“. Даже по-скоро той да е на завет, но пък от там да духа и да раздухва положението. И не просто да се шмугва насам-натам като една Дончева, а да е всъщност в центъра на все по-шумната нашенска политическа спалня. Демек, да скача непрестанно Радев по кревата като на батут. Щом малко се поуспокои положението, примерно не ходим през три месеца на извънредни избори, и хоп – президентът рипне до тавана. Така де, шум да се вдига, да не рече и за него някой, че „ражда безумия“.

Ама ги ражда президентът Румен Радев. Като това сега да щъка непрестанно из страната тъкмо в предизборната ситуация на редовните избори за местна власт, с които държавният глава има най-малка връзка, да не кажем, че не би трябвало да има никаква. Но пък като му секна служебното положение на президенто-премиер, при което щъкаше да „представлява“ България по света само с удобни за него „представления“, сега шета из родината.

Още по-безумното раждане пък е директното зачеване през изминалата седмица тъкмо на споменатото „Движение 3 март“. А най-вече трясъкът от Радевия политпартиен батутат, че и референдум трябвало да се произведе: в защита на 3 март като национален празник.

Точно като Татяна Дончева – уж е тишина в спалнята й, а не пропуска да яхне наред коя да е, всяка политическа шумотевица. Та в тупурдията, особено референдумна, уж президентът Румен Радев да си постеле порастването на „народното (му) движене“ в партия. Е тогава вече и самата Татяна Дончева може да дойде да го завие там вляво.