Седмицата: С политици на пожар! Търсят ли ги да ги бият?

Коментар
09:40 - 22 Юли 2024
3677
Седмицата: С политици на пожар! Търсят ли ги да ги бият?

7:5:5:3:2:2!? Я, какво ли пък е това?!

Съвсем сигурно не е някаква нова схема на игра от завършилото наскоро Европейско по футбол. Понеже и изобщо да не му пука на някого за „ритнитопковците“ поне от попфолка знае за 4:4:2, което прави 10 - плюс вратаря 11. А в удивително-въпросителната горна формула са цели две дузини. Повече от сигурно няма да са и българските медали и класирания до шесто място на съвсем скоро започващите Олимпийски игри.

Да не би пък да са някакви резултати от избори, че то в последните 3-4 години в това олимпийско първенство участваме постоянно. Ама пък странно изглежда чак пък толкоз малко депутатски места да имат попадналите в парламента политсили. То напълно реално би било такова съотношение, ама конституцията не разрешава (все още) и негласувалите да си пращат своя група в Народното събрание. Тогава от тия 24 (7:5:5:3:2:2) до 240 местата щяха да са заети от представителството на „Партията на негласуването“. Която става все по-голяма, след като от избори на избори единствената промяна е спадащата избирателна активност. А всичко останало е още и още от същото – реципрочно на липсата на избор у избирателя, щото всички не просто му се струват, а са еднакви. Даже не сходни като за коалиция, а съвсем еднакви като за най-единна партия.

Може пък това 7:5:5:3:2:2 в тази особено актуалната горяща обстановка в момента да са броят на фургоните по партии, които политпартийците се юрнаха да раздават на опожарените. Та да си разпалват изборните страсти направо от огнищата на пожара. Само дето не случиха на филм! Щото ако в лентата „С деца на море“, при култовия лаф „Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият.“, на всички им е забавно, то на изгорелите поне с по цяла къща вече бездомници, изобщо не им е забавно да са партийни фургонници. И ей заради това пламналите може като едното нищо съвсем да подпалят и да ги търсят да ги бият в техния си филм „С политици на пожар“.

Аууу, че то и съвпадение на имена има, ама приликата е „напълно случайна“, както се изписва по филмите. Случайна, случайна, ама прилика - тъкмо Кирчо (бившият първи премиер изхвърлен с вот на недоверие Кирил Петков), барабар с бившия (не)ротационен премиер Николай Денков, за малко да ги потърсят, че и да ги намерят да ги бият местните в горящото село Воден. Разминаха се само да ги прогонят с „Изчезвайте, екскурзианти такива! Изчезвайте, да ви няма“, след като се бяха изтипосали пред кметството да обещават и те фургони.

Топло, топло, топло – направо на горещо върви разгадаването на туй 7:5:5:3:2:2. Тъкмо с бой, избори и коалиционност е свързана „тайната“ формула. С политически бой (засега преносно), във вече явно жарка предизборна обстановка, продължаващите „да работят“ парламентаристи си поделиха комисиите в Народното събрание. Съотношението е на шефските постове: 7 за ГЕРБ-СДС, по 5 за ПП-ДБ и за „Възраждане“, 3 за ДПС и по 2 за БСП и ИТН.

И то съвсем коалиционно на практика се получи разпределението. Така да се каже полегнал е преди разпасването си, пардон – разпускането си, 50-ия парламент за всеки каквото си желае. Така лидерите на ГЕРБ и на ПП Бойко Борисов и Кирил Петков си поделиха международните отношение – първият оглави външната комисия, а вторият - тази за въпросите на Европейския съюз. ГЕРБ-СДС получи и най-много ключови комисии като първа сила, то тези които все си желае като ресорно притежание и в изпълнителната власт – външната, вътрешната сигурност, отбраната, енергийната, социалната, правната, противокорупционната. ПП-ДБ се навиха освен на комисията за ЕС, също на здравеопазването, електронното управление, правата на човека, даже регионалната – явно да си потърсят на място по региони къде им изчезна т.нар. електорат. „Възраждане” си получиха българите извън страната, демографската и ей така „заради спорта“ спортната, културната и туризма. ДПС макар и с „ново начало“ си удържа и традиционно комисиите по бюджет и финанси, транспорта и екологията. Само две, ама важни получи БСП – земеделието и икономиката, но пък не бившият икономически министър Корнелия Нинова е шеф на втората, натриха й носа съпартийците й да е редови член лидерката в оставка. За ИТН останаха образователната и за прякото участие на гражданите – съвсем доволно в момента в който се опитват да образоват президента Румен Радев тях пряко да излъчи за носители на третия мандат за съставяне на редовно правителство.

Това е, всичко е точно с тази формула, получи им се чудесна коалиция, когато трябва да се представят за пред избирателя, че работят. Остава поне в 51-вия парламент да я продължат тази загрижена „коалираност“, като по съвсем същата формула си подредят общи министри според кой кой подред се е оказал след преброяването на гласовете.

Ама надали, че е едно да сервираш опечени парламентарни комисии, за да не му спира „трудовият стаж“ на депутатството, друго е да я делиш държавната баница. Та затова след следващите предсрочни избори – някъде през октомври, няма да гледаме ни „С деца на море“, ни сегашната му горяща версия „С политици на пожар“. И курортният сезон ще е приключил, и пожарният. Кой се пекъл-пекъл - и на плажа, и на пламъците по местоживеене. Тогава сегашната внезапна „коалиционност“ на политпартийците ще приключи с поредната прожекция на „Татко ще ми купи колело, ама друг път“.