Седмицата: Танковете ли ще идват след едно ферари с цвят червен?

Първият мандатоносител може да попадне в сценарий на третия по мотиви от „Четиримата танкисти и кучето“ 

Коментар
12:26 - 28 Август 2021
12428
Седмицата: Танковете ли ще идват след едно ферари с цвят червен?

Ферарито на Слави Трифонов – онова по едно и за теб, и за мен – изплава тази седмица от (не)плаващото мнозинство. Не за друго, а за да се види, колкото и да е ръждясало, че наистина е с цвят червен. Явно не му сработи и този път на новия политик да е партиен Бог, или поне да си разговаря с Господа „по мобифона“, както настояваше ранният шоумен в песента за ферарито. Отказа се Бог Слави да си дели и „гаджетата с бронзов тен“ с останалите смятащи се за богоизбрани в парламента. И мандатът за съставяне на правителство – третият, последният, се боядиса съвсем очаквано в президентско червено.

Боядиса се в тая боя мандатът и без червеното ферари на Слави или точно заради него, след като разгневеният Трифонов, се разсърди, че не му дава избирателят широка и дълга магистрала с голямо мнозинство ферарита. Та да си дава газ колкото си иска и да не иска точно избирателят да разбере какъв все пак път предлага.

И като отшумя ферарито, като рече Слави Трифонов в „небесното“ си първо интервю на живо, макар и на запис, че няма да подкрепи третия мандатоносител БСП, по магистралата в насрещното, се зададе мандатодателят – пилотиращият президент Румен Радев. Ама не на самолет, а по суша – на танк-изтребител. Че в тая суша откъм реални политически проекти, държавният глава може съвсем спокойно да си разиграва не само протестно познатия юмрук, но и политическия танк. Който както се и мълви, и усеща, скоро може да се добронира и партийно. Нищо, че се гласи Радев за втори мандат, който конституционно пак не би трябвало да му позволява партийно-политически стрелби. Но като му го сервират на президента танка на тепсия, защо да не го разходи магистрално.

Още повече, че и първата политическа сила, първият определен конституционно мандатоносител на властта, след като се отказа от това носене, веднага обеща на президента яката подкрепа за втори мандат. Толкова яка, че още на първи тур да спечели, благодарение на певеца с ферарито. Освен това точно той, шоуменът-политик Трифонов, пак обърка политиката с шоуто. И на практика влезе в шоуто на летящия танкист. Уж интервюираният твърдо рече, че няма да подкрепи БСП в дадения й мандат да прави правителство, а каза, че ще участва партията му в „срещите“, на политически език преговорите, определени вече като ден и час от мандатонатоварената червена лидерка Корнелия Нинова. От възпитание щели да участват, ама то с такава възпитаност що пък изведнъж шоуто да не тръгне в друга посока и да се „превъзпита“ изведнъж първата политическа сила в името на „суверена“. И да осъмнем след такъв купон с ново червено ферари – тунингован танк. Който се кара от президента Радев, мандатоползвателката Нинова е на оръдието, а Слави му маже веригите с грес. Разбира се, около танка ще търчи вярната пехота на Мая Манолова. А „Демократична България“ ще го играе снайперист – за пред собствения си десен електорат уж ще се цели да уцели в главата БСП, но патроните ще са халосни.

Ето и някои моменти – подсказки, за възможния сценарий по мотиви на отколешния военно-политически сериал от времето на ранния соцлагер „Четиримата танкисти и кучето“. В който четиримата танкисти са ясни – четирите „протестни партии“ от вече два бързотечни парламента, а най-любимият герой – четириногият Шарик, в днешни времена е политически многоръкият Радев.

„Необходимо е да има мъдрост, необходимо е да има морал, необходимо е да има смирение, защото така би следвало да изглежда която и да е политическа партия, която и да е политическа структура на фона на демокрацията, в която живеем, и на фона на задълженията към българите”, заключи интервюираният Слави Трифонов. Което може да означава и едно новоморално смирение и по линия на мандатоправача в момента БСП.

Румен Радев, нищо че е президент на цялата нация и раздаването на политически мандати му е извънредно определено от конституцията – нещо като пощальон, стигайки се до третия мандат в прав текст си изкара политическия танк. Даде „важни“ препоръки на лидера на БСП Корнелия Нинова какво да бъде правителството, за което тя получи в третия проучвателен мандат. Направо го подреди държавният глава: „Трябва да е съставено около ясни ценности, около отчетен политически профил и от безспорни, познати на обществото личности. Размиването на политическата отговорност зад експертна или друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления модел.” Което според казаното от Радев трябва да се чете така: Кабинетът да не е експертен, а достатъчно партийно-политически, та да разгражда, да шамари ГЕРБ. Да им изхвърли джипката от магистралата, та да има място за червения танк.

На Корнелия Нинова, каквото и да каже, дюшеш й идва мандатът. И ще опита да състави правителство на всяка цена. Че ако и на третите избори тази година, постигне резултат като предишните два парламентарни вота, ще я споходи отново паническата атака, най-вероятно и наяве, как я махат от председателския пост най-после. Мая Манолова и „отровната“ компания пък се молят Богу, като нищо и на Бог Слави, с третия мандат да се роди редовна власт. Без значение каква, само да ходят пак на избори, че този път стомничката им с 12-13 депутати е съвсем на счупване. На чешмата съвсем видимо са се подредили други да прескочат, като надскочат именно „Изправи се БГ. Ние идваме“, и да ги изхвърлят от парламентарния водопой.

А десните, дето по никой начин няма да пристанат на левите – баш на БСП ли? Няма, ама директно няма. Но защо пък да не пробват от „Демократична България“ с „демократични“ номера за пред анти БСП електората си. Ей я и тяхната заявка за подкрепа на танка: „Ако БСП подходи прагматично - да бъде използвана само като платформа и да предложи едно експертно национално отговорно правителство, би могло да обсъждаме вариант за подкрепа“, рече съпредседателят Атанас Атанасов. Даже и уговорка направи, че преди това социалистите трябва да осигурят подкрепата на останалите две политически сили – „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ. Ние идваме!“.

И така четиримата танкисти са готови като едното нищо да се съберат в танка на кучето. А че в ролята на четириногия главен герой е именно президентът Румен Радев, но на два крака – с единия в крайно политпартийния си първи мандат, с другия във втория, самият той го потвърждава непрестанно. Последно засега чрез със сигурност предпоследното си изказване от събота рано сутринта, звучащо като юмрук: „Крайно време е парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност. Защото системното бягане от отговорност ще доведе до това на следващи избори тези партии да бъдат санкционирани“.