Седмицата: Вирус на възглавница! Или 5-те „божи“ заповеди на Ананиев

Личности
16:26 - 16 Май 2020
9500
Седмицата: Вирус на възглавница! Или 5-те „божи“ заповеди на Ананиев

Като истински счетоводител – магьосник, дългогодишният постъпателно нагоре – до най-горе, работник в Министерството на финансите, а от 2 г. и половина скочил право на върха в Министерството на здравеопазването Кирил Ананиев изхимичи извънредното положение срещу коронавируса. С 4 почти „божи“ заповеди, на базата на всемогъщото „дебит – кредит – баланс“ специализантът в областта на реформата на здравеопазването го трансформира в извънредна епидемична обстановка.

На законова база, разбира се! Точно в полунощ на 13 срещу 14 май извънредната ситуация беше заменена с нова такава. Без нищо ново, освен две по-облекчени мерки – отварянето на парковете за всички и започването на трансплантациите и умуване на нови. Това му е хубавото на счетоводството, сухотата на материята позволява някак всички да не са недоволни – кво да се прави, срещу числа не се рита. Какво се крие под числата, все тая, важното е да се стигне до „счетоводния баланс“.

А и извън счетоводството, може би заради специализацията и в здравеопазването, здравният министър Кирил Ананиев го докара „баланса“ някак си и на обществено ниво – всички да не са особено недоволни. За любителите на по-строгите мерки, всички от извънредното положение са запазени. За сторонниците на повече разхлабване, има надежда на хоризонта на извънредната епидемична обстановка. Така, де – нали с 4-те Ананиеви заповеди, всичко каквото е било затворено до този момент, остава затворено, а всичко, което е било отворено, остава да работи.

Първата от 4-те заповеди определя мерки – нещо като дезинфекционна е. Втората и третата разписват ограниченията – карантинни са. Четвъртата е като регулировчик – показва кои обекти продължават да работят и кои остават затворени. Поне засега правилата са такива, каквито бяха. Като в счетоводството.

И тъкмо когато Кирил Ананиев си мислеше, че може да остави счетоводно наточеното моливче да си почине, му се изплъзна писалото. Оказа се недостатъчно подострено. В нощта на обявяването на 4-те заповеди, здравният министър здраво зяпна „на живо“. Като счетоводен финансов спец, дори като здравно специализирал, може би би очаквал да го питат какво точно се променя, всъщност променя ли се нещо и в здравно, и в икономическо най-вече изражение, след замяната на „извънредно положение“ с „извънредна епидемична обстановка“. Ама не! Основният въпрос се оказа, как в заведенията на открито, трябва да се дезинфекцират възглавниците по столовете. Тия, които ги има насам-натам като екстра за меко подлагане под задните части.

Първо се сниши Ананиев. Уж не чул точно въпроса или неразбрал го, се заоглежда дискретно от трибуната в пресцентъра на Министерския съвет. Само дето този път, нито премиерът Бойко Борисов, нито денонощният шеф на НОЩ д-р генерал Венцислав Мутафчийски, нито даже главният здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев – глава на новото извънредно състояние по закон, ги нямаше. Та да извадят Ананиев от собственото му извънредно положение.

И се справи съвсем „експертно“ определяният като „пръв бюджетар“ бивш дългогодишен зам.-министър на финансите, по-малко пръв министър на финансите и още по-кратко здравен, с най-добрата си експертиза. Счетоводителската. Извади пак моливчето, светкавично го подостри и задраска възглавниците с 5-та „божия“ заповед. Отсече Кирил Ананиев: „Аз мисля, че не трябва да има меки възглавници в заведенията... ако има, ни пуснете сигнал и ще направим проверка!“ Това е, няма възглавници – няма проблем!

Сега налице – всъщност „надирник“ се оказаха два въпроса. Може ли да се заменят меките възглавници с достатъчно и колко достатъчно твърди, та да подлежат на дезинфекция. И дали пак ще пуснат здравния министър Ананиев сам – невъоръжен със специални защитни възглавници за мозък, да се изказва по късна доба. Но пък защо да не го пуснат, все пак чисто счетоводно истинските Божи заповеди са 10. И без проблем Кирил Ананиев може на бързи счетоводни обороти да ги запълни, та да му излезе „извънредният баланс“.