Сефте! Омикрон застигна и Испания

51-годишен мъж го е пренесъл при връщане от ЮАР

Новини
13:40 - 30 Ноември 2021
833
Сефте! Омикрон застигна и Испания

Регионалното правителство на Мадрид потвърди, че е открит първият случай на коронавирус от варианта Омикрон в Испания. Това е 51-годишен мъж, който се е върнал от Южна Африка през Амстердам и има леки симптоми на болестта. В момента е изолиран.

Заразеният пътник е открит чрез антигенен тест на летище "Барахас" в Мадрид, след което от микробиологията на болницата Грегорио Мараньон са потвърдили, че става въпрос за варианта на Covid Омикрон.

Властите веднага започнаха издирване на останалите пътници в самолета и контактните лица, за да ограничат разпространението на вируса.

Каталуния също проучва два възможни случая на Омикрон при двама пътници, които са дали положителен тест за коронавирус при пристигането си на летище Ел Прат от Южна Африка, през Германия.

Министърът на здравеопазването на регионалното правителство Жозеп Мария Аргимон посочи, че анализират пробите, за да уточнят варианта на Соvid.

В понеделник и Португалия съобщи за първите 13 случая на Иберийския полуостров. Испания вече изисква отрицателен тест за коронавирус за всички пътници от Южна Африка и други високорискови страни, извършен най-много 72 часа преди качването на борда, независимо от това дали са ваксинирани или не.