Сеизмолог от БАН пред Lupa.bg: Смущения в съня и кръвното могат да предизвикват геомагнитните бури

Общество
20:45 - 09 Декември 2020
5785
Сеизмолог от БАН пред Lupa.bg: Смущения в съня и кръвното могат да предизвикват геомагнитните бури

Очаква ни мощна геомагнитна буря, чието въздействие ще усещаме 3 дни. Утре и вдругиден ще се сформират силни токове, които ще дадат отражение на магнитното поле на Земята. За това предупреди пред Lupa.bg зам.-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН доц. Петя Трифонова.

„Проблеми ще има при сателитите, при апаратурата в Космоса, при  самолетите и GPS-ите. В полярните области и на екватора е възможно да има проблеми с електричеството – получават се аварии в големите трафопостове, в електропреносната мрежа със силно напрежение. Авариите могат да продължат цял месец, което означава, че на места няма да има ток. Това обаче едва ли ще се случи в нашите географски ширини, най-силните ефекти се усещат в полярните области и на екватора“, подчерта експертът и допълни, че може да има смущения в мобилната комуникация.

По думите й геомагнитните бури влияят и върху здравето на хората. „Обаждат ни се хора, които усещат неразположения от тях. Имат проблеми с кръвното, с пулса, със съня. Затова смятам, че сега някой може да почувстват отпадналост, умора, аритмии“, каза още доц. Петя Трифонова.

Голямото изригване ще достигне до орбитата на нашата планета около 21-23 часа българско време. Цялата планета ще се зареди със слънчево вещество приблизително в период не по-голям от едно денонощие до средата на 10 декември, се казва в съобщение на Лабораторията по рентгенова астрономия към Руската академия на науките.

Учените отбелязват, че тази геомагнитна буря ще бъде предизвикана от сравнително слабо слънчево изригване от клас C7.4, което беше регистрирано вчера. Това събитие стана третата проява на активност на светилото за последните няколко седмици. Данните свидетелстват, че звездата постепенно се „събужда“ след периода на ниска активност, стартирал през септември 2017 година.