Село Боровци избухна: Как 30 литра ракия годишно? Пием поне по 100
Местните жители изчислиха още, че едно семейство се нуждае от един тон вино

Намеренията на управляващите да ограничат домашната ракия на хората до 30 литра на година вся тотален смут сред народонаселението. Най-озадачени от предстоящите промени в Закона за виното и спиртните напитки бяха видните ценители на домашната гроздова в село Боровци.
В това се убеди и екип на Би Ти Ви, който отиде на място, за да провери какви са нагласите на хората по отношение на тази ключова промяна.
Там им обясниха как протича целият процес. В село Боровци варенето на ракия започва със запалването на казана.
„Зареждаме казана - нашите казани са троен дестилат, управлява се автоматично с компютър и изкарва най-чистата ракия, сам си пуска вода, сам си определя температурата“, разясни Зафир Иванов, собственик на казан.
Освен видни ракиджии, жителите на Боровци обаче се оказаха и прецизни математици, които никак не искат да вземат присърце сметката на управляващите:
„Ако сметнем: 365 дни в годината, четири човека в семейство по 50 гр - за една година са 100 л или 200 л. Как с 30 литра ракия може да изкара едно семейство цяла година – няма как да стане!“, категорични бяха местните в село Боровци.
„В Северозапада всяко едно семейство обича ракията и салатката“, поясниха още недоволните жители на селото. Според тях освен поне по 100 литра ракия, разрешеното количество вино трябва да е поне 1 тон за годината.
Ако измененията в закона станат факт обаче, разрешените количества от традиционния български алкохол рязко ще бъдат орязани. Вместо разрешените в момента 1000 кг грозде за производство на вино и ракия за домашно ползване (или 700 л и за двете), сега се прави разделение - 500 л вино и 30 л ракия, и то при условие, че плодовете са собствени.