Сенатът иска от Тръмп да накаже Китай

Актуални новини
11:51 - 13 Май 2020
1650
Сенатът иска от Тръмп да накаже Китай

САЩ сериозно са взели на прицел Китай. Американският сенатор Линдзи Греъм е внесъл законопроект за налагането на санкции на Китай заради разпространението на коронавируса, съобщиха информационните агенции, цитирани от в. "Сега". 

Чрез него се призовава президентът Доналд Тръмп да наложи санкции, ако азиатската държава не представи пълен доклад за възникването на епидемия.

Според законопроекта в рамките на 60 дни държавният глава трябва да представи в Конгреса документ, от който да стане ясно, че Китай "е представил пълни и изчерпателни данни при всяко разследване на COVID-19, ръководено от САЩ, от техните съюзници или от свързани с ООН организации като Световната здравна организация".

В документа се настоява още властта в Пекин да предостави документи, че са затворени всички пазари за диви животни в Китай, които представляват риск за разпространението на заразата, както и да бъдат освободени задържаните след началото на пандемията демонстранти в Хонконг.

Ако тези условия не бъдат изпълнени, то законопроектът предвижда президентът на САЩ да наложи на Китай санкции - замразяване на активи, забрана за пътуване, отмяна на визи, ограничения при отпускането на заеми за китайски фирми от американските институции, и др. Документът вече има подкрепата на осем сенатори от Републиканската партия. 

Сенатор Линдзи Греъм, който е близък съюзник на президента Доналд Тръмп, е убеден, че ако не е била "измама" от управляващата Комунистическа партия в Китай, вирусът нямало да стигне до САЩ, където отне живота на повече от 80 000 души.

Той припомни също, че Китай отказва да разреши провеждането на международно разследване как е започнала епидемията. „Убеден съм, че Китай никога няма да си сътрудничи със сериозно разследване, освен ако не бъде принуден да го направи“, казва Греъм.