Сергей Станишев: Новото ръководство на БСП - Нинова без Нинова

Партията беше хвърлена в консервативното националистическо пространство да се състезава с десни проекти

Политика
11:00 - 25 Юни 2024
3053
Сергей Станишев: Новото ръководство на БСП - Нинова без Нинова

Бившият председател на БСП и на ПЕС Сергей Станишев би се включил в състезанието за лидерския пост само ако види желание за промяна на посоката в партията. В момента, по думите му, е налице едно боричкане на ниновисти и антининовисти, което заплашва с тотално разделение БСП. Това заяви той пред Нова ТВ.

"Моето участие или неучастие е функция на процеси. Аз бих се захванал със сериозна работа за отстояване на БСП, ако видя  в партията осъзнаване докъде сме докарани и че сме пред смъртна заплаха. Защото в момента върви едно боричкане между ниновисти и антининовисти от вчерашните ниновисти, което може да разпокъса БСП, виждате ПГ разделена", заяви по Нова телевизия бившият председател на БСП, дългогодишен президент на ПЕС и премиер на България в периода 2005-2009 г., попитан дали ще се кандидатира за прекия партиен вот наесен.

"Не бих изключил и по-лоши сценарии за формално разделение и отделните парчета", добави той и призова социалистите да излязат от стандартното поведение и мислене, че нищо не се е случило, а да осъзнаят, че БСП е в извънредна ситуация. По думите му обществото иска да види лявоцентристка алтернатива, защото повечето нови проекти се появяват все в дясното пространство. 

"Смятам, че реваншизмът и емоциите в политиката не са добър съветник. Никога не съм започвал войни вляво. Този подход на досегашното ръководство да се унищожават всички инакомислещи, докара БСП до сегашния резултат", отбеляза Станишев. Според него всички кандидати за лидерския пост трябва да отговорят на въпроса - какво искат да направят за БСП и как ще го постигнат в политически смисъл.

"Аз имам много ясна представа какво БСП трябва да направи, за да възстанови доверието, и няма какво да се лъжем, че ще стане с магическа пръчка. Много трудно ще бъде отлепването от дъното. Подходът, който се подхвана, като че ли показва, че старото ново ръководство реализира сценария на Нинова без Нинова", коментира Станишев. Според него планът на досегашната председателка е бил да хвърли оставка, да отпуши за малко напрежението, а после да се яви на прекия избор наесен и да се върне начело на партията. "Обаче тези, които бяха около Нинова, решиха да я сменят", анализира случилото се в столетницата бившият соцлидер.

Той посочи като грешна стъпка това, че веднага не е бил свикано заседание на действащия конгрес на БСП, който да направи анализ и да даде насоки за бъдещето пред партията. Вместо това се е заложило на механичния подход и на отчетно-изборна кампания в БСП насред ваканционния месец август. 

Според него има нужда от ляво обединение, но то не трябва да е механично. Станишев напомни, че още преди месеци е призовал за това.

"Посоката, в която БСП върви под ръководството на Нинова, е погрешна, защото партията беше хвърлена в консервативното националистическо пространство да се състезава с десни проекти, как можеш да се състезаваш на чужд терен? Механичното обединение не дава допълнителна стойност, ако не дава промяна в политиката", посочи той, като даде за пример и другите леви формации, които се състезаваха на последните парламентарни избори, но които са застъпвали същите идеи като тези на БСП в момента. И тогава избирателят си е казал - защо да гласува за тях, като предлагат същото като социалистите.

В отговор на въпроса дали сега би направил отново коалиция с ДПС, Станишев призна, че "БСП плати доста висока цена за двете управления, съвместно с ДПС и това е урок, който всеки един лидер на БСП би имал предвид".

Той коментира и политическата ситуация в момента, като беше категоричен, че нови, седми поред избори, ще отблъснат още повече избирателите.

"Политиците не вършат своята част от работата - да поемат отговорност, да сформират управление с ясни приоритети и механизми за функциониране, тогава хората се отдръпват. И ако хвърлим страната в седми избори, активността ще отиде още надолу", каза той.

"Правилният вариант на поведение е да се сключи официална коалиция, в която да е ясно кой носи отговорност и кои са партиите в това управление", категоричен е Станишев, за да излезем от политическата криза.

Според него всеки се държи, страхувайки се да не загуби още няколко десетки хиляди избиратели. "Всеки иска да е целият в бяло и да не се изцапа. Няма как да нагазиш водата и да не се измокриш", предупреди той политическите лидери.

"Трябва диалог и воля между политиците. Гражданите се превърнахме в заложници на политическата конфронтация, която у нас придоби нечувани мащаби като говорене. Самите политици стават заложници на своето говорене. Трудно е да се гадае какво би могло да стане", призна той.

И отбеляза, че "в последните години партиите показаха, че невъзможните неща стават възможни, а логичните не се сбъдват". И веднага даде пример за това.

"След като ПП-ДБ говориха "Никога с ГЕРБ, нашата мисия е да ги изкараме от властта", направиха евроатлантическото мнозинство. Когато дойде времето за ротация, нямаше никаква политическа логика. На пръв поглед при общи приоритети коалицията се развали. Сега би било крайно безотговорно да се хвърли страната в седми за три години предсрочни избори. Стига се до пълна делегитимация на политиката и на институциите в България. Политиците си живеят в свой свят, занимават се със своите разправии", даде своята оценка на ситуацията бившият премиер.

Бившият премиер припомни още един проблем, до който са ни докарали политиците, които не са решавали реалните проблеми на хората, а са създавали такива.

"Тези конституционни промени, които бяха прокарани, бяха абсолютно неудачен експеримент и изкуствено създаден проблем. Работата на политиците е да решават реалните проблеми, а те се занимават със себе си в момента", категоричен е Сергей Станишев.