Сеул заплаши Северна Корея за ядрените оръжия

Свят
13:44 - 21 Юли 2023
1765
Сеул заплаши Северна Корея за ядрените оръжия

Ако Северна Корея използва ядрено оръжие срещу съюза на Южна Корея и САЩ, това ще бъде краят на тази страна. Това предупреждение отправи южнокорейското Министерство на отбраната, съобщава ТАСС.

"В случай на ядрена атака от страна на Северна Корея срещу алианса Южна Корея-САЩ, тя ще се сблъска с незабавен, огромен и решителен отговор от съюза и чрез това ясно предупреждаваме отново, че подобна атака ще доведе до края на севернокорейския режим", се посочва казва в изявление на военното ведомство.

Предупреждението дойде, след като министърът на отбраната на Северна Корея Кан Сун-нам вчера заяви, че акостирането на американска ядрена подводница в южнокорейското пристанище Пусан може да стане причина Пхенян да използва ядрени оръжия.

USS Kentucky - подводница с ядрени балистични ракети, акостира в южнокорейското пристанище Пусан по-рано тази седмица, а Южнокорейско-американската ядрена консултативна група проведе своята учредителна среща. Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол се качи на борда на подводницата.

През април американският държавен глава Джо Байдън и неговият южнокорейски колега приеха Вашингтонската декларация, която определя стъпки за демонстриране на способности за възпиране. Това включва редовни посещения на американски ядрени подводници, самолетоносачи и бомбардировачи в Южна Корея.