Севар Иванов грабна приз и тръгва на турне с моноспектакъла “Кученцето се засмя”

Първата среща със зрителите е на новата сцена на Централни хали в София, следват Казанлък, Сливен, Ямбол, Варна и Бургас

Култура
18:07 - 11 Юли 2024
4017
Севар Иванов грабна приз и тръгва на турне с моноспектакъла “Кученцето се засмя”

Месец след като получи наградата за "Най-добър актьор" от Интернационалния театрален фестивал "АлбаМоно" в Албания, Севар Иванов тръгва на турне с моноспектакъла “Кученцето се засмя”. Младият и талантлив актьор влиза може би в най-трудната си роля до момента - в образа на писателя Артуро Бандини. Предизвикателствата пред Севар Иванов са свързани от една страна с факта, че това е първият му моноспектакъл, а от друга, че героят му е изправен пред най-тежкия разговор в живота си - този със самия себе. Така на сцената актьорът влиза в битка за екзистенциалното оцеляване на твореца.

Моноспектакълът, чиято сценична адаптация е дело на режисьора Ана Батева, се базира на един от великите, но почти непознати американски романи на XX век – "Питай прахта" на Джон Фанти. Писателят, от когото се вдъхновява самият Чарлз Буковски. Романът на Фанти е на границата на автобиографията – живот в съмнителен хотел в Лос Анджелис, изваян от капаните на егото и идеята, че артистът е роден за нещо по-велико от това да бъде просто човек с талант. Музиката в спектакъла е на Стефан Здравески.

Първата спирка от лятното турне на "Кученцето се засмя" е на 26 юли на новата сцена „Централни хали“ в София. След това на 30 юли предстои гостуване в Казанлък, на 6 август – в Сливен, на 7 август – в Ямбол, на 9 август – във Варна и на 10 август – в Бургас.

Фотограф: Стефан Здравески

Премиерните спектакли на постановката "Кученцето се засмя", продуцирана от Spam Studios, бяха през есента на миналата година. Сега компанията DeSta Production подава ръка на Севар Иванов и се заема със разпространението на моноспектакъла.

"Севар е огромен талант и сме много щастливи да работим с такъв прекрасен актьор. Със Севар се познаваме от дълго време, знам колко е талантлив. Сравняват го като енергия с младия Мариус Куркински, което е голям комплимент и жест към Севар. Той е страхотен професионалист", сподели пред Lupa.bg продуцентът Денис Ставров от DeSta Production.

DeSta Production подготвя турнето на моноспектакъла на Севар Иванов „Кученцето се засмя”. Актьорът заедно с продуцента Денис Ставров

Пиесата разказва за млад писател, който се изправя на ръба на лудостта, воден от мечтата си да е велик романист. Той е самотник, живеещ заради големите си идеали, който е обречен да си отиде неразбран от този свят, изтъкан от комплекси за малоценност интелектуалец, който крои грандиозни планове, но никога не пристъпва към тяхното осъществяване, изплашен млад човек, който не знае дали и как да продължи борбата си за място под слънцето.

Това е пътят на търсещия човек, на мечтателя и аутсайдера, който предпочита да бяга в собствения си свят, вместо да се изправи пред предизвикателствата на реалността.

Героят на Севар Иванов - Артуро Бандини е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да отдалечи една личност от реалността. Реалност, която бива изместена от мечтите, където самолюбуването и нарцисизмът стигат до краен предел.

Защото в желанието си да бъде харесван от всички, Бандини като че ли остава сам в собствената си борба за признание. И докато героя се върти в омагьосан кръг, Фанти ни напомня, че "светът е мит, прозрачна равнина, в която всичко е само за малко. Всъщност изобщо не сме живи. Просто се доближаваме до живота, но никога не го постигаме наистина…"

"Изключително щастлив и благодарен съм за възможността, която режисьорката Ана Батева ми предостави като ме покани аз да съм актьорът в този моноспектакъл. Много хубави и важни теми се повдигат в този текст и той идва може би в най-добрия възможен момент за мен", сподели Севар Иванов в интервю за Lupa.bg малко преди премиерата.

"Благодарение на този текст си отговарям на много въпроси за себе си. В пиесата става въпрос за борбата на артиста, за вътрешните битки, за това хем ти да се изявиш, хем да бъдеш приет от аудиторията, хем в същото време разсъждаваш за славата, за популярността, за таланта – въпроси, които мисля, че всеки един артист в даден момент и в различна степен си задава.

Смятам, че всеки човек, независимо от неговата професия, ще се припознае в спектакъла, тъй като говорим всъщност за едно разкриване на душата, за човъркане в съзнанието на човека. Независимо от професията си, хората често се вълнуват от едни и същи неща", коментира още актьорът.

Севар Иванов призна, че в актьорски план „Кученцето се засмя“ е голяма хапка за него, защото ако направиш грешки на сцената, сам трябва да се спасиш от тях. "Сам трябва да се оправяш в рамките на час-час и половина пред публиката. Във всичко това има известен ексхибиционизъм - аз трябва да разкрия душата си пред публиката и при това съм напълно сам. Както сцената е лупа и уголемява всяко нещо и всеки детайл става значим и носи стойност на сцената, така си давам сметка, че всяко едно действие ще бъде наблюдавано", откровен е актьорът.