Северният магнитен полюс се мести с бясна скорост

Възможен е страшен природен катаклизъм

Мистика
23:33 - 17 Декември 2019
9614
Северният магнитен полюс се мести с бясна скорост

Представете си за момент: наслаждавате се на приятен уикенд в средата на лятото. Изведнъж въздухът сякаш замръзва и земята започва да трепери под краката ви. Изненадани сте да видите как животните тичат в ужас. Скоро се извива силен вятър, който помита всичко по пътя си. Сенките започват да потъмняват и удължават. Виждате, че слънцето почти пада към хоризонта. Сякаш всичко това е епизод от научно-фантастичен филм.

Земетресението спира и настъпва гробна тишина, нарушавана от виковете на уплашени хора. След няколко секунди слънцето се премества отново в небето и лятната жега внезапно отстъпва място на зимния студ, който докарва снега.

Разбира се, това е фиктивен сценарий, но някои учени смятат, че може да се случи по всяко време в живота ни. И причината за това ще бъде промяна в полюсите на Земята, която ще се случи по-рано, отколкото се очаква. Според новите сателитни данни магнитният северен полюс на Земята се измества с безпрецедентна скорост, като се движи към Сибир.

Магнитните полюси на планетата не трябва да се бъркат с географските полюси. Земното магнитно поле или геомагнитното поле е естествено силово поле на Земята. Южният магнитен полюс е ориентиран по посока на географския северен полюс, а северният магнитен полюс – по посока на географския южен полюс. Геометричната линия, свързваща северния и южния магнитни полюси, сключва ъгъл от около 11 градуса спрямо оста на въртене на Земята.

Магнитните полюси са доста мобилни. И ако югът през последните сто години практически не помръдва, то северът непрекъснато се „скита“. Най-новият световен магнитен модел показва, че през 21 век движението на северния магнитен полюс се е увеличило значително - до 65 километра годишно. И той започна да се премества от Канада в Русия - в Сибир. Между другото, от откриването си през 1831 г. магнитният северен полюс е изминал общо около 2250 километра. Това е бавно движение, което не влияе практически на нищо. Но през последните две десетилетия всичко се променя драстично.

Ако това продължи, пише експертът на британската геоложка служба Чиаран Беган, тогава в северното полукълбо може да се появят няколко локални магнитни полюса, което ще доведе до катастрофални повреди в авиационните и навигационните системи, включително GPS и други подобни програми. Новият световен магнитен модел показва също, че магнитното поле на Земята като цяло отслабва, което е предвестник на изместване на полюсите. Магнитно поле защитава нашата Земя от слънчева и космическа радиация.

Дали промяната на полюса ще се случи в близко бъдеще, никой от учените не може да каже с точност, но все по-често световните медии припомнят в тази връзка прогнозите на спящия пророк на Америка Едгар Кейс, който предрича глобална катастрофа заради изместване на полюсите.