Сгромолясва ли се „Националната лотария”?

Новини
19:00 - 29 Януари 2020
12769
Сгромолясва ли се „Националната лотария”?

Спира ли истеричното търкане на талони след като днес парламентът гласува на първо четене промени в Закона за хазарта, съгласно които частни фирми вече не могат да организират лотарийни игри с талончета? Lupa.bg провери повлияла ли се е търговията с талони от днешната промяна на Закона за хазарта.

До промяна на закона се стигна след предложение, инициирано от съпредседателя на „Обединени патриоти” Валери Симеонов, след като стана ясно, че държавата е загубила над 200 милиона лева през последните 5 години заради занижени такси, които операторите на такава дейност плащат.

Търговията с талони от лотарията не е спряла, но се забелязва известен отлив сред кандидатите за бързо забогатяване, показва проверка на Lupa.bg. И макар търговците да не признават за спад в продажбите, в много търговски обекти талоните за търкане са преместени на по-малко забележими места.

В колетния салон на Централна поща в столицата талоните на "Националната лотария" са запратени в ъгъла, а на централно място са поставени фишовете на държавното тото

Дори в Централна поща в столицата талоните на „Националната лотария” са изтикани в ъгъла, а на централно място изненадващо са се появили фишове на държавното тото, забеляза Lupa.bg.

Никой от търговците не беше наясно какво ще се случи с печелившите талони, гарантирани ли са печалбите и кой ще ги изплаща, ако лотарията стане държавна.

Съгласно гласуваните промени в закона талоните вече ще могат да се продават само в лицензирани обекти, а не както е сега – във всички търговски обекти. Според новите правила продажбата не може да става на по-малко от 300 метра от училища.

Ако измененията минат окончателно, само Държавният спортен тотализатор ще може да организира лотарийни игри. За тази цел ще бъдат отнети лицензите на „Националната лотария“ и „Лотария България“.

Законопроектът задължава в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.