Шабленският кмет: Бомбата можеше да избухне в морето

Опасността е била по-голяма, когато това нещо е било във водата, заяви Мариян Жечев

Новини
09:26 - 18 Септември 2023
4553
Шабленският кмет: Бомбата можеше да избухне в морето

"Става въпрос за мина, монтирана върху дрон, която следва да бъде утилизирана. В момента няма реална опасност този боеприпас да избухне. Опасността е била по-голяма, когато това нещо е било във водата", каза кметът на Шабла Мариян Жечев за дрона с взривно устройство, открит край брега на с. Тюленово.

„Предвид лошото време и силното вълнение, късмет е, че този боеприпас не се е избухнал“, уточни той.

По думите на Жечев пред Би Ти Ви районът около дрона е отцепен снощи от 22:10 ч., за да няма поражения върху хора, ако нещо се случи с мината.

Кметът на Шабла призова експерти от Министерството на отбраната и от МВР периодично да правят обходи в морето, за да установяват такива боеприпаси. Той напомни, че наскоро в Румъния – на 50-60 км от с. Тюленово, избухна невзривена мина.

Специализиран екип от Военноморските сили (ВМС) ще извърши разузнаване и обезвреждане на предмета, открит в Тюленово. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморската база Варна е задействано рано тази сутрин по сигнал за намерена част от дрон с прикрепен към нея предмет, наподобяващ боеприпас.

Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6:10 ч. тази сутрин. На място специализираният екип ще извърши разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането.

Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Варна и по разпореждане на началника на отбраната.

Район около Тюленово е отцепен от полицията заради сигнал за открито летателно средство, съобщи по-рано МВР.