Шефът на КЕВР: Инфлацията, заплатите в сектора и пропуски в инвестициите, вдигат цената на водата

Най-драстично поскъпване има във ВиК Берковица - с 80% и ВиК Сливен - с 40%

Актуални новини
12:05 - 11 Януари 2024
1181
Шефът на КЕВР: Инфлацията, заплатите в сектора и пропуски в инвестициите, вдигат цената на водата

22 дружества не успели да изпълнят задължителните си инвестиционни намерения за района, каза Иванов. Най-драстично поскъпване има във ВиК Берковица -  с 80% и ВиК Сливен - с 40%. Инфлацията, заплатите във ВиК сектора и неизпълнението на инвестиционните намерения на някои от дружествата, вдигат цената на водата.

Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по време на изслушването му в парламента.

Той бе извикан от Антоанета Цонева, Стела Николова, Илина Мутафчиева и Катя Панева от ПП-ДБ, за да обясни пред депутатите, относно покачването на цените на водата средно с 1% от 1 януари 2024 г.


"Повишаване на цената на водата във всички региони се дължи на няколко фактора. Първият са заложените стойности в бизнес плана на всяко едно дружество. Това е план с 5-годишна реализация за периода 2022 г. – 2026 г. В този план освен, че се залага постепенното нарастване на средствата за инвестиции, другият важен компонент за определяне на цената се явява ежегодното увеличение на заплатите на служителите във ВиК сектора с 15%. Това се прави в изпълнение на национално споразумение", обясни Иванов. 

Той каза, че това споразумение е подписано от регионалното министерство, българският ВиК холдинг и синдикалните организации в сектора.

"Ние трябва да изпълним това споразумение, което налага ежегодно увеличение на заплатите на служителите", каза Иванов. 

"От друга страна ще кажа, че в по-голямата част от ВиК операторите,  50% от разходите на дружеството отиват именно за заплатите на служителите. Това означава,  че ако 50% отиват за възнаграждения, а ние увеличаваме с 15%, то между 7-8% автоматично се повишава цената именно поради тази причина", каза шефът на КЕВР. 

Следващата причина била ежегодната актуализация, която се извършала в основа на индекса на инфлация в страната.