Шефът на КЕВР: Русия предизвика енергийна криза с политически цели

Станислав Тодоров предлага да въведем дългосрочни договори за закупуване на електроенергия и да освободим пазара на газ в България

Новини
16:57 - 04 Май 2022
1621
Шефът на КЕВР: Русия предизвика енергийна криза с политически цели

За една година цената на тока и енергията на газ в Европа се увеличи 4 пъти. За това има един отговорник и това е Русия - тя доставя 40% от газа и общо над 60% от енергията в Европа.

Това посочи председателят на КЕВР Станислав Тодоров по време на извънредното заседание в Народното събрание за спрените доставки на газ от страна на "Газпром". 

Според Тодоров всичко започнало преди една година, когато се появили слухове, че Русия не запълва газовите хранилища с темпото, с което ги е запълвала предишните години.

"Това го припомням, за да нямаме илюзии, че това, което се случва, е специфично за България или е нещо, което ще отмине бързо.

Тази енергийна криза в Европа е целенасочено предизвикана от Русия за постигане на нейните политически цели, които са едни и същи през последните 10 години и ще продължат да бъдат същите.

Държавите, които успеят да се адаптират, ще оцелеят. Две политики, който бих препоръчал - да въведем дългосрочни договори за закупуване на електроенергия и да освободим пазара на газ в България, като премахнем всички бариери за търговските участници, включително резервирането на капацитети.", заяви Тодоров. 

Той предложи да въведем задължение на производителите на ток у нас да предоставят произведената от тях електроенергия по дългострочни договори, категоричен беше Тодоров.

Според него това би помогнало на цялата българска икономика, както и на самите производители на електроенергия.

Според него политиката за промотиране на дългострочни договри трябва да се въведе у нас сега, когато цените са най-ниски, за да сме подготвени за зимния сезон.