Шефът на НЕК с добра новина за цената на тока

Очаква ли се нов скок на електричеството - говорят експертите

Икономика
18:42 - 28 Февруари 2023
8835
Шефът на НЕК с добра новина за цената на тока

Прогнозата на пазара на ток е много трудна заради големите отклонения в цената през последните две години. Тенденцията, която се наблюдава в момента, води до очакването, че цените ще се задържат на сегашните нива през следващите 1-2 години - от 150-170 евро. Такава добра прогноза направи в отговор на въпрос изп. директор на НЕК Мартин Георгиев по време на енергийна конференция, организирана от "Капитал".

Напомни, че от пролетта на 2020 г. досега цената на тока е варирала в широки граници, достигайки 20 пъти или между 40 и 1000 евро за мегаватчас.

Клирингът си го правим сами

По време на дискусиите в различни части на конференцията отново бе дискутиран въпросът за клиринга на сделките с ток на борсата. Въпреки съществуването й в различни периоди участници на пазара на ток са изразявали публично съмнения за коректността на различни по вид и обем сделки. Това е и една от причините почти цялата енергия да се търгува в сегмента "Ден напред", където и цената е най-висока.

Делян Добрев от ГЕРБ, който освен депутат е и бивш енергиен министър, припомни, че до 2009 г. токът се търгува със заявка до директора на АЕЦ "Козлодуй", който по думите пише на заявката ръчно дали одобрява или не дадена сделка.

След това са организирани търгове, срещу които също е имало упреци и съмнения. От 2015 г. търговията е само на борсата. "И какво стана? Пак греда - за двустранните договори пак имахме съмнения", посочи той. Тогава е взето решението цялата търговия да е в най-скъпия сегмент ден напред, което според него е решило въпроса с корупцията. Заключи, че точно тази форма на търговия трябва да остане, защото "никакви клиринги" няма да решат въпроса.

Досегашният депутат от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски, който в предишен парламент оглавяваше и енергийната комисия, изрази несъгласие. Обяви, че трябва да се намери решение, за да не се търгува в сегмента "Ден напред" само.

Посочи, че ако е имало дългосрочни договори между доставчици и потребители инфлационният натиск е щял да бъде по-малък. Мненията са полярни дори и сред колегите от парламента, заключи Константин Константинов, изп. директор на Българска независима енергийна борса. Обясни, че има два модела като половината държави от Европа са избрали единия, а другата половина - другия.

Единият е изнесена клирингова къща, в която членуват всички пазарни участници. Ние сме приложили инхаус клиринг, самата борса управлява риска и обезпеченията и за обстановката в България подходът е доста по-приемлив, заключи той.