Шефът на обсерваторията в Рожен: Метеоритът е бил колкото футболна топка (ОБНОВЕНА)

Няма данни за разрушения или повреди по сгради

Актуални новини
08:03 - 12 Юли 2023 (обновена)
6293
Шефът на обсерваторията в Рожен: Метеоритът е бил колкото футболна топка (ОБНОВЕНА)

Директорът на космическата обсерватория на връх Рожен доц. Никола Петров обясни, че разпадналият се снощи над България метеорит е бил с размерите на футболна топка.

"Ако разликата от светлината до тътена е 3 минути, разстоянието, на което е паднал метеоритът може да е 300-400 км. Не се знае дори дали е в Румъния", каза ученият пред Нова тв.

"Каменни късове от микрочастици са астероиди, когато се движат между планетите, ако изгорят в атмосферата са метеор, ако достигнат земната повърхност са метеорит", поясни той по повод явлението от снощи. 

"От това, което чувам, трябва да е с размерите на футболна топка.  Всички метеори започват да горят на разстояние около 100 километра от земята", каза Петров. Той припомни, че куршумът например се движи с 1 километър в секунда, а при падане на метеорит скоростта е 10-20 пъти по-голяма.

"Изгарят каменните късове, затова виждаме светлина. Годишно с размерите на яйце до топка падат между 25 и 30 хиляди метеорита. Преди години имаше голям, който се взриви до Челябинск. Беше с големината на пералня.

Такива годишно са между 6 и 12. Има и микроастероиди. Всеки един от нас, излизайки от къщи, има по дрехите си микроастероиди. Това е космически прах, който не се вижда", каза доц. Петров.

"Това е така наречената падаща звезда с по-големи размери. Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти. Възможно е материалът от падащото тяло да достигне земята", коментира пред БНТ и Любомир Илиев от Института по астрономия на БАН относно разпадналия се снощи над България метеорит. По думите му това явление се нарича болид.

"Няма данни за разрушения или повреди по сгради. Такива големи болиди не са чак толкова редки явления, могат да се наблюдават дори и през деня. Движат се със скорост до 70 000 километра в час, достигат много високи температури и се разрушават", допълни Любомир Илиев.

Той поясни, че взривната вълна, която се е усетила се е случила на повече от 20 километра във височина.

"Става дума за падане на голямо небесно тяло. Причините могат да бъдат естествени, може да бъде и самостоятелно тяло. Материалът, който пада, е разпръснат като прах и като частици от вече изгорелия материал в земната атмосфера. Такива големи явления могат да предизвикат падане на реален материал от небето, може да се очаква да има намерени следи и отломки от това падащо тяло", каза още Любомир Илиев.