Шефът на съюза на частните болници пред Lupa.bg: Дечев да покаже платежните

Безумие и тежка спекулация били твърденията на шефа на НЗОК за източване на НЗОК чрез лекарствата

Общество
16:30 - 13 Януари 2020
4323
Шефът на съюза на частните болници пред Lupa.bg: Дечев да покаже платежните

Безумие и тежка спекулация с неясна цел. Така председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници у нас Красимир Грудев определи бомбата, хвърлена в ефира от шефа на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев, че от бюджета на Касата се точели пари за лекарства и че същите медикаменти, прилагани и в частните, и в държавните лечебни заведения, се плащали 7 пъти по-скъпо на първите.

"Не разбирам какво иска да каже и какво иска да постигне. Но нека предостави конкретни документи, нека покаже конкретните платежни за тези лекарства. Медикаментите се изплащат по т.нар. позитивен списък и на пределните цени. Няма как едно лекарство да се плати от НЗОК по-скъпо от същото, прилагано в държавна болница. Освен това Касата няма отношение по рамките на определените от нея клинични пътеки", обясни Грудев и даде пример:

Ако за лечението на една херния НЗОК е определила клинична пътека от 700 лева, никой не пита болницата дали е вложила за пациента медикамент за 200, 700 или 20 000 лева. Клиничната пътека е толкова. 

По повод поредното повдигане на темата за ограничаването на списъка от частни клиники с договори с НЗОК, Грудев подчерта, че това се прави винаги тогава, когато се търси виновник за лошото състояние на здравноосигурителния модел. "А той има тежки пороци, защото нито е солидарен, нито е общ, нито работи", коментира шефът на сдружението. За него припяването на стария рефрен няма да постигне нищо, докато не се прибегне до крайно належащата ревизия на НЗОК, добавянето на частни дружества за диверсификация на този сектор и разрешаването на близо 20-годишния въпрос с интегрирането на информационната система. 

"Много ги притеснява огромният брой болници - 387. Кои са болници обаче и кои са де факто медицински центрове, принудени да се регистрират като болници, е друг въпрос. Отдавна се спекулира с това число и не се говори как са разпределени болничните легла - дали са за лечение или за долекуване. Множество болници са с  размерите на медицински центрове - акушеро-гинекологични, очни, ортопедии, УНГ... А те са много необходими, но бяха принудени или да затворят, или да се преформатират.

Грудев е категоричен, че трябва да се направи преглед на модела на финансиране на здравния сектор, като е време да се помсили и за промяна на здравноосигурителната вноска. Но според него вместо да се подлагат частните болници на тричане чрез недоказани твърдения, трябва да се мисли за продължаване на сътрудничеството между тях и държавните клиники, което, доказано, работело в полза и на сферата, и на самите пациенти. "А недобросъвестни хора има и в нашата професия, както във всяка", коментира още той.