Шефът на СДС-София д-р Антон Койчев: Кандидати за кмет на София сипят еткзотични обещания

Новини
16:45 - 22 Октомври 2019
11605
Шефът на СДС-София д-р Антон Койчев: Кандидати за кмет на София сипят еткзотични обещания

Д-р Антон Койчев е роден на 27 ноември 1965г. От 1995г. е асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия. В момента работи в Александровска болница, в Клиниката по хирургтия. Доктор на медицинските науки, със специализации в Германия, Италия, САЩ, Белгия. Член на Европейската Асоциация по лапароскопска и миниинвазивна хирургия. Член е на СДС от 1998г. Общински съветник в СОС от 2015г. От януари 2017 г. е председател на СДС-София. На 21 юни 2017г. е избран за член на НИС на СДС от София – град. През 2018-а влезе в надпреварата за лидер на СДС. За местния вот на 27 октомври, д-р Койчев бе избран на най-челната позиция сред седесарите в общата листа с ГЕРБ - той е седми в списъка. Потърсихме синия доктор, за да поговорим по актуални политически въпроси няколко дни преди самия вот.    

-Д-р Койчев, Вие сте седми в общинската листа на ГЕРБ-СДС - т.е. на най-първа позиция от страна сините. Това ласкае ли Ви?  

-Не само осигуряването на място в Общинския съвет е важно, а и общият резултат на автентичната десница в София. Говорим за позиции с много задължения. Но, да, и тримата представители на СДС сме на избираеми  позиции в листата. Длъжни сме да направим силен преференциален вот, за да покажем, че наистина СДС има сериозно влияние в София. Освен мен, в листата са Борислав Бориславов и доц. Радослав Обрешков - общински съветник 2 мандата.

-Вие също имате изпълнен мандат като общинар, т.е. натрупали сте опит, а доколкото разбирам, има и конкретни резултати от дейността Ви.

-Да, вече имам един пълен мандат. Но заедно с новите инициативи, които ще подемем, има и доста неща за довършване. Позволете да изброя някои от тях – над 50 млн. са инвестициите в апаратура и капиталови разходи /т.е. ремонти/ в общинските лечебни заведения. Те са общо 37 и разбирате за какви мащаби става. Всичко това се случва с мое участие и съдействие. С мое съавторство бе приета общинската програма инвитро с донорски яйцеклетки – нещо уникално за страната. Считам това за изпълнен ангажимент. И до днес съм активен участник в УС безвъзмездно в тази програма. Бих казал, че това са сред най-разумно похарчените пари от Общинския бюджет, за да подпомогнем семейни двойки, които нямат никаква друга надежда да се сдобият с рожба. Така че ще продължим тази програма и ще я разширим, както и множество общински програми за превенция на социалнозначими заболявания - рак на гърдата, рак на щитовидната жлеза, рак на простатата, белодробни заболявания, както и заболявания от замърсения въздух.

-Т.е. един лекар не се чувства изолиран от професията си, ако се отдаде на политиката, защото реално и от там може да е полезен на пациентите си? 

 -Аз продължавам да упражнявам професията си и мисля, че имам много добро име. Ще продължа да я упражнявам, но просто работният ми ден е по-дълъг - в такъв ритуал съм вече 4-та година. Без излишна патетика и изхвърляне, мога да кажа, че съм ангажиран над 12 часа на ден. Няма следобед, в който да не съм ангажиран с общинските въпроси и най-вече с проблемите, в които съм компетентен - здравните.      

-Каква е Вашата специалност като лекар?

-Аз съм в Александровска болница, в Клиниката по хирургия. Доктор съм на науките. Работя в областта на инвазивната и онкологична хирургия. Всъщност работя в най-старата клиника, основана от великия български  хирург Александър Станишев.

-И продължавате да оперирате?

-Да, продължавам да оперирам. Работя планово, което ми позволява да си подредя ангажиментите, тъй като съм доста ангажиран с общинска работа, по комисии. Един общински съветник се оказва по-зает от един депутат, защото Общинският съвет няма ваканция - това са постоянни комисии, временни комисии, участия в конкурси, различни групи.

-Смятате ли, че преди около 20 години щеше да е екзотика някога най-голямата и автентична дясна партия да няма кандидат за кмет? Как реагирате на критиките на някои десни за коалицията с ГЕРБ?

-Тези твърдения са изключителна глупост и лицемерие и са лишени от всякаква политическа логика. Политиката на СДС е  изключително последователна. В рамките на ЕНП ние сме коалиционни партньори с ГЕРБ и това е истинската десница. СДС дава автентичност и легитимност със своята история, с антикомунизъм. ГЕРБ е една по-широка, народен тип партия, която също е дясна и ние сме от едно политическо семейство. Тези упреци мога да приема само с иронична усмивка.

-Нещо любопитно се случи преди седмица – на сбирката на СДС-София, на която вие сте председател - Петър Стоянов и Вили Лилков подкрепиха Йорданка Фандъкова.

-Да, това ще остане едно от най-знаменателните събития в кампанията. Тази среща беше с изключително емоционален заряд, защото залата се пръскаше по шевовете, в изключително седесарски дух - със скандирания и настроение. Върнахме се назад, когато СДС и синята идея бяха кауза на милиони българи. Но съм категоричен, че без да се вайкаме и оплакваме - СДС изобщо не е в толкова лошо и окаяно положение, както някои се опитват да го изкарат.

Структурно и организационно Съюзът стои доста добре и ролята му ще бъде доста решаваща на изборите в София, за да не допуснем популисти и откровени комунисти да стават кметове на столицата.

-Съюзът винаги се е славил със силни структури по места, което е голям коз на партията открай време.

-Да, няма друга дясна партия от т.нар. стара десница с повече общински съветници и кметове на общини. Няма я назова градска десница – това е страхотна глупост - градска и селска. Ние не сме софийска, а национална партия, сериозна партия на цялата страна, а не някоя мрежа по интереси, каквито наблюдаваме напоследък в политическия живот на България.

-Д-р Койчев, Вили Лилков явно е обиден на тъмносините си съпартийци, след като общинар от неговия мащаб дори не беше включен в листата за изборите.

-Проф. Вили Лилков винаги е бил един от нас - никога не сме били против човешките комуникации, не само с ДСБ. Били сме в една партия, всички сме били седесари. Много хора са тръгнали от СДС. Както виждате, във всяка партия, извън БСП, има седесари. Това е една изключително голяма политическа школа за всички български партии. Що се отнася до проф. Лилков - той е човек с изключително голям потенциал, особено на общинско ниво. Без да преувеличавам - той е сред 10-те в България, които са най-запознати с общинските проблеми. Бил е 4 мандата общински съветник, и то с активна позиция и наистина много е допринесъл за София. И в един момент каква е тази идиотщина от ръководството на ДСБ – да се лишиш от експертизата на Вили Лилков, да се опиташ да го унижаваш заради някой нов авторитет. Не искам да се меся в политиката на други партии, но това не мога да го разбера и не мога да не изпитам  изумление към това истинско скудоумие - да оставиш такъв политик извън листата. Експертизата на проф. Лилков е четири пъти по-голяма от цялата им първа 10-ка общински съветници –вижте им професионалните биографии и къде са работили. Това е комично, това е абсолютен абсурд!

-Както е абсурдно, че продължава вечната мантра за обединената десница, а ето –ДСБ се явяват сами на избори, други десни си правят  свои малки формации…

-Всъщност има една обединената левица – колкото и да ни е тъжно, констатираме този неоспорим факт. Обединената десница е ГЕРБ- СДС, то е ясно и няма друг десен кандидат освен г-жа Фандъкова.

-Не причислявате ли „Демократична България“ към дясното?

-Естествено, че не ги причислявам. Какво им е дясното – вижте им позицията, вижте им настървението, с което са готови да подкрепят Мая Манолова. Нищо дясно нямат. Очевиден факт е, че ще гласуват за левия кандидат на балотаж, няма какво да си затваряме очите, нека отчитаме реалностите. Има и един процес, който вероятно усещане – започва преструктуриране не само на лявото, но и на дясното пространство, което ще оформи новата десница, която е  ГЕРБ-СДС. Така че който иска, може да се присъедини към нас, все пак задават се и други избори.

-Да, голяма суматоха настана между двата полюса - ДБГ, които бяха в Реформаторския блок, директно подкрепиха Манолова.

-На ДБГ единствено Найден Зеленогорски им даваше дясна легитимация, а сега останаха само съдебна регистрация и един файтон хора. Въобще не ги коментирам. Единственият десен човек ги напусна, така че нямат никаква легитимност. Няколко службогонци сядат на трапезата на Мая Манолова и очакват да ги уреди някъде. В тази организация няма идеология и кауза, има само лично устройване.

-Не е ли прекалено претъпкано по листите с кандидати за кметове и общинари? Кой ли не се втурна в политиката - актьори, певци, че дори и свещеници… А уж всички обясняват, че зарязват скъпоплатени професии, за да се посветят на града…

-Вижте. Някои си мислят, че е много престижно да включат в сивито си и мандат на общински съветник. Тези хора обаче не познават работата на общинския съветник и не си дават сметка, че това е почти денонощен къртовски труд. Не са наясно какви усилия коства създаването на новите спортни площадки, новите обекти, работата с граждани, просто няма да ми стигне времето да изброя всичко. Ежедневието на един общински съветник не е цветя и рози…А ако някой иска да се кипри и да се явява само на гласуване, това няма нищо общо с истинската общинска работа. Такива хора гледат на дейността общинар като на някаква екзотика, не я приемат сериозно.

Иначе самооценката за всеки индивид е много важна. Виждаме, че много хора нямат такава – къде са, какво представляват, какво искат да направят. Вероятно някои участват и в инженерни проекти. Има и такива варианти в политиката, но всичко ще бъде оценено, повярвайте ми.

-Казвате, че изборната битка отново се профилира на двата полюса - ляво - дясно?

-Точно така, много е просто – дясното е Фандъкова, лявото – Мая Манолова. Всичко друго са абсолютно странични маневри, които няма да получат очакваното, колкото и да се напъват. В дебатите прави впечатление очевидната липса на компетентност – и на Мая,  и на всички  останалите кандидати, на фона на г-жа Фандъкова. Да, тя е сдържана и възпитана, но това й е профилът, тя друга няма а стане. Почти всички останали  изглеждат несъстоятелно - нямат аргументи, не познават проблемите на града, камо ли да имат визия за тяхното решаване. Много са далече от истината.

-Но по-непретенциозният и с ниска култура избирател вероятно ще се върже на популистките обещания, повърхностните приказки…

-За съжаление, смятам, че ще се върже. Въпросът е да се мобилизират интелигентните и десните хора, за да се преодолее реалната опасност за  София – за първи път градът да има ляв, некомпетентен популист за кмет и да осъзнаят своята историческа отговорност. Да, не може всички да се харесваме и обичаме, но има ситуации, в които трябва да се поеме историческа отговорност.

-Смятате ли, че трябва да има някакъв контрол, гаранция за изпълнени предизборни обещания? Имаше такива идеи.

-Веднага ще констатирам, че сте права. Сега всичко се дава и обещава. Ще дам пример с едно такова - за половин или една година ще реша въпроса с детските градини. Тези, които го твърдят, дават ли си сметка за всичките тежки и продължителни процедури? За година и половина не могат да минат през учредителните процедури, да се направят инвестиционно проектиране, да се мине през разрешителни режими, ред други неща, за да бъде започнат строежът. Така че който говори такива неща, просто е абсолютен популист, некомпетентен и некадърник.

И между другото – в София проблемът с детските градини е почти решен. Има проблем само защото много родители искат детето им да бъде в определена забавачка, за да им е близо до работа или вкъщи, и това е съвсем обосновано. Иначе проблем с детските градини няма, има проблем с яслените групи. Но до 2-3 години този проблем няма да съществува, макар че никога няма да бъде решен изцяло заради огромната трудова миграция към София.  

Или идеята за детски градини на партера на бизнес сградите. Това възможно ли е? Ако някой ще променя нормативната база, това е друг въпрос, но подобно решение въобще не може да бъде взето. Аз мога да обещая на всеки дрон, с който да се придвиждва и  да не ползва градския транспорт, но кой ще ме вземе насериозно?

-Как ви прозвуча призивът на Методи Лалов кандидат-кметът на „Спаси София” Борис Бонев да се откаже от предизборната надпревара в полза на Борислав Игнатов?

-Да Ви кажа, двамата са еднакво неизбираеми. Но Борис Бонев има позиции в общината, участие в комисии, цялата информация му е предоставена. Той е натрупал по-сериозна експертиза от Игнатов.

Архитектурата и познанията, нужни за работа в общината са много различни. Да, като човек Борислав Игнатов е симпатичен, но е трогателно некомпетентен в другите сфери, освен тази, с коятко се занимава професионално.

-За коя инициатива в София са най-добре похарчените пари?

-Има много такива - капиталовите разходи в апаратура за здравеопазване, например, са изключително добре похарчени пари.

Всичките инфраструктурни, транспортни проекти, част от които са с еврофинансиране, но зад тях стои изключително много работа на общинската администрация. И каквото и да си говорим, пускането на трети лъч на метрото, което предстои ще намали още повече трафика на коли в София.

- Столицата вече е типичен мегаполис, който е ужасно пренаселен - това създава куп проблеми - трафик, престъпност, липса на работни места. Докъде ще стигне този процес?

-Този процес надхвърля правомощията на общината, но няма как да не продължи, макар че България в момента е в икономически подем. Който отрича това, явно е откровен лъжец или не вижда обективната истина. Тези тенденции ще продължат, въпросът е да бъде овладян и общината чисто урбанистично да може да владее този процес да насочи както към инвестиции в жилищни имоти и други важни неща. Който иска да прочете проекта „Визията на София”, където са голяма част от решенията. Този документ е изготвен от световноизвестния датски урбанист професор Ян Геел, поканен от Фандъкова, и неговия екип, както и въобще екипът на „Визия за София” - все млади архитекти и урбанисти.

Дават се отговори на тези въпроси. Това е един академичен документ, който във времето ще се доизкусурява и напасва. Но този процес никога няма да спре, защото София е административна столица, малка държава като България столицата поглъща този тип ресурси. Да погледнем към град като Париж, където има същите процеси, а френската бюрокрация е най-старата в света.