Шефът на Следствието за присъдата на Семерджиев: Нямаше как да е по-голяма

Ясен Тодоров бил доволен от наказанието

Топ
17:27 - 22 Април 2023
3315
Шефът на Следствието за присъдата на Семерджиев: Нямаше как да е по-голяма

"Удовлетворен съм от присъдата на Георги Семерджиев заради факта, че трудът, който положиха моите колеги следователи и прокурорите, които работиха по делото, даде резултат, какъвто очакваше обществото. Не можем да даваме оценка на съда, такава ще даде въззивният съд и евентуално касационният. Лично за мен присъдата бе очаквана в този размер. Нямаше как да се отиде на максималното наказание теоретично, защото смъртта не е причинена на пешеходна пътека".

Това заяви заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров в предаването "Офанзива" по "Нова нюз".

Общо 20 г. ще лежи в затвора Георги Семерджиев, който уби с джипа си две млади момичета на 5 юни 2022 г. в София. Решението взе в петък Софийският градски съд. Освен това Семерджиев трябва да плати общо 700 хил. лв. кръвнина на близките на жертвите и засега остава в следствения арест.

Тодоров допълни, че още лятото е сезирал Народното събрание за това да бъде направена поправка в Наказателния кодекс.

„Беше внесен законопроект, но уважаемите народни представители намираха работа за какво ли не, но не приеха елементарната поправка в Наказателния кодекс, която да даде възможност наказанието да е тежко, когато смъртта е причинена на тротоар, детска площадка. Още в деня след катастрофата когато задържахме осъдения казах, че най-важното е да докажем кой е управлявал колата. Ако е имало лице на задната седалка, нямаше как да остане живо”, поясни зам.-директорът на НСлС.

По думите му следователите са свършили работата си много добре и в кратки срокове. „Показахме на обществото, че съдебната система работи", каза още Тодоров.

Той коментира и новината, че Красимир Каменов - Къро е обявен за международно издирване от „Интерпол”.

По думите му българската прокуратура е предприела всички законови действия, които може.