Шефът на ВМА: Всеки ден в 8 ч. ще информираме за коронавируса

Завръщащите се от чужбина, трябва да бъдат под карантина, заяви ген. Венцислав Мутафчийски

Топ
19:28 - 24 Февруари 2020
3749
Шефът на ВМА: Всеки ден в 8 ч. ще информираме за коронавируса

Държавата съобщи за спешните мерки срещу коронавируса, които ще бъдат предприети след Съвета за сигурност, свикан от премиера Борисов, заяви на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА.
 
"Обсъдихме досега взетите мерки, преценяваме ги като задоволителни, но не в пълен обем. Термокамерите по летищата са на всички терминали, създаден е алгоритъм, ако се открие такова лице, какво да се прави. Такива ще бъдат разположени на сухоземните и морските граници". 
 
"Коментирано беше как да обясним на нашите сънародници какво да правят, ако са били в регион с такава зараза и как да предпазят своите близки. Защото това е тяхна отговорност, както и наша. Всеки, който се завръща от чужбина има отговорност към своите близки, приятели и колеги и да не бърза да установява контакти с всеки, който му се изпречи. Трябва да има съзнанието за доброволно отшелничество – карантина".
 
"Бяха обсъдени и конкретни ситуации при откриване на такива болни, потенциално заразени с коронавирус. Утре в 9 часа ще бъде проиграно учение от ВМА, Гранична полиция и Санитарните служби, със сценарий откриване на 2 пациенти на Летище София и как да се настанят и изолират в болница. Ще покажем в какви условия се поставят пациентите и екипите, които работят с тях.
 
"Кризисният щаб ще информира всеки ден чрез брифинг в 8 ч. сутрин във ВМА, от мен и някои от представителите на щаба. С изключение на утре, когато брифинга ще бъде след учението".
 
Над 5000 души седмично се връщат от Италия. Има отделени над 8000 костюма и маски за всички, които се занимават с пациенти със съмнения за коронавирус. Всяка болница изпитва трудности, за да се сдобие с тестове, но сме поръчали още, така че никой, който поиска да се изследва да не бъде оставен без тест. Ако имате температура и кашлица, не се самоуспокоявайте, че е нещо друго, елате при нас".