Шефката на турската медицинска асоциация дадена на съд

63-годишната д-р Шебнем Корур е обвинена за терористична пропаганда

Новини
17:50 - 23 Декември 2022
3483
Шефката на турската медицинска асоциация дадена на съд

Президентът на Турската медицинска асоциация отхвърли обвиненията, че е разпространявала терористична пропаганда. Тя призова за разследване на твърденията, че турската армия е използвала химически оръжия срещу кюрдски бойци, съобщава Асошиейтед прес.

63-годишната д-р Шебнем Корур Финджанджъ е съдена по обвинение в участие в пропаганда от името на забранената Кюрдска работническа партия или ПКК. Тя беше арестувана през октомври, след като даде интервю, по време на което говори за необходимостта от "ефективно разследване" на обвиненията.

Финджанджъ, съдебен експерт, е най-новият активист, преследван по законите на Турция за борба с тероризма, които според правозащитни групи са довели до потискане на свободата на изразяване. Тя е изправена пред до седем години и половина затвор, ако бъде призната за виновна.

Обвиненията се основават на запис на интервю с прокюрдска медия, в който тя коментира видео, показващо използването на химично оръжие.

Интервюто последва твърденията на кюрдски екстремисти, че турската армия е използвала химически оръжия срещу ПКК в Северен Ирак. Турски официални лица категорично отхвърлиха обвиненията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Финджанджъ в клевета срещу въоръжените сили на Турция и в обида на нейната страна. Той обеща да предприеме действия за изчистване на Турската медицинска асоциация и други професионални организации от "поддръжници на терористичната организация".