Шерпът на Христо Проданов се разплака при срещата с българи (ВИДЕО)

Нещо за четене
12:10 - 20 Ноември 2021
9619
Шерпът на Христо Проданов се разплака при срещата с българи (ВИДЕО)

Неочаквано гости на личния шерпа на Христо Проданов, който е и последният човек, видял жив големия български алпинист, прави българска група алпинисти в Непал. Ден след като сънародниците ни се похвалиха във фейсбук групата „Виртуални пътшествия по света“ с паметната си среща, публикуват и видео от топлото посрещане, което 81-годишният Чованг Ринджи прави на десетината си изненадващи гости, отговаря на въпросите им за Христо Проданов и им показва подаръците си от България.

Ето какво пишат нашите алпинисти под видеото от срещата си:

„Срещата ни с Ринджи, шерпът на Христо Проданов! (заради интернета с малко закъснение идва и видеото).
Настанени сме в Green Tara Lodge в Намче Базар и от дума на дума с домакина, споменаваме случайно името на Чованг Ринджи Шерпа - личният шерпа на Христо Проданов - първият български алпинист, който изкачва Еверест. Дай (нашият домакин също е чувал за българската експедиция) и ни казва, че можем да открием Ринджи три къщи по-нагоре по склона.

Питаме го, дали няма да е проблем буквално да се “изсипем” 10 човека и да го разпитваме за нещо случило се преди 37 години, а той махва с ръка и казва “no problem”, Ринджи е много мил и не отказва на никого.

Веднага отиваме да го търсим. Английският му е изключителен за 81 годишен непалец (който никога не е излизал от Непал), но от време на време ни трябва помощта на нашия гид Рами.

От нашата камбанария на 20-30-годишни младежи, историята е само такава, каквато са ни я разказвали нашите родители, за първи път я чуваме от първо лице. Впечатлени сме!

По-късно вечерта ни дойде на гости, заедно със сина си, в къщата, където бяхме настанени. Разказаха ни за живота си, къде са дъщерите и синовете му, подариха ни и будистки шалчета. Накрая го попитахме само според него какъв е смисълът на човешкия живот (много философски) - а той със същата усмивка ни казва: “ние сме будисти - всичко, което правим е за следващото поколение”.

В предишния си пост, където впечатлените българи показаха само снимка с Ринджи, те пишат, че „очите на Ринджи пак бяха насълзени при спомените за българина“.

След емоционалната среща решават и те да му направят подарък: „Подарихме му български флаг и го поканихме в България (на наши разноски), за да види колко красива е нашата страна и колко много хора го познават (той никога не е излизал от Непал)“. За финал го питат какво мисли за новото поколение алпинисти като Нимсдай Пурджа, а той с усмивка казва: “Вече е по-лесно, има свежа храна и повече опит”.