Шести случай на излекуван от ХИВ след трансплантация на костен мозък

„Женевския пациент“ е претърпял лечение на особено агресивна форма на левкемия със стволови клетки

Здраве
21:16 - 21 Юли 2023
3510
Шести случай на излекуван от ХИВ след трансплантация на костен мозък

Регистриран е „изключителен случай“ на мъж, назован условно „Женевския пациент“, който е в дълга ремисия от ХИВ, след като е получил трансплантация на костен мозък. Резултатите от лечението отварят нови научни пътища за борба с болестта, съобщава АФП.

Случаят беше представен преди Международната конференция на обществото за борба със СПИН, която се открива в неделя в Бризбейн, Австралия, предава БТА.

Преди „Женевския пациент“ петима души вече са смятани за вероятно излекувани от ХИВ инфекция след трансплантация на костен мозък. Излекуваните пациенти страдаха от рак на кръвта и се възползваха от трансплантация на стволови клетки, която дълбоко обнови имунната им система.

При всеки един от тези случаи донорът е притежавал рядката мутация Делта 32 на ген, известен като CCR5. Това е генетична мутация, за която е известно, че предотвратява навлизането на ХИВ в клетките.

При „Женевския пациент“ ситуацията е различна - през 2018 г., за да лекува особено агресивна форма на левкемия, той се възползва от трансплантация на стволови клетки.

Този път обаче трансплантацията идва от донор, който не носи прочутата мутация на гена CCR5.

По този начин, за разлика от клетките на други хора, считани за излекувани, тези на донора теоретично позволяват ХИВ да се възпроизвежда.

Въпреки това вирусът остава неоткриваем 20 месеца след прекъсването на антиретровирусното лечение

при този пациент, провеждано в Университетските болници в Женева в сътрудничество с института „Пастьор“, института „Кушен“ и международния консорциум IciStem.

Антиретровирусното лечение на "Женевския пациент" е намалено постепенно и окончателно спряно през ноември 2021 г. Анализите, извършени през 20-те месеца след прекратяване на лечението, не са открили нито вирусни частици, нито активируем вирусен резервоар, нито повишаване на имунните отговори срещу вируса в организма на този човек.