Шестима загинали при конфликт между Индия и Пакистан

Жителите на няколко села са били принудени да напуснат заради боевете

Свят
16:13 - 13 Ноември 2020
1472
Шестима загинали при конфликт между Индия и Пакистан

Армиите на Индия и Пакистан влязоха в най-голямата артилерийска битка от няколко месеца в спорния Кашмир. Най-малко шест души са загинали, а други са ранени, информира АФП.

Съобщава се за пет сражения по 740-километровата неофициална граница, която разделя двете ядрени държави през последните 7 десетилетия.

Новото покачване на напрежение се случва само пет дни след престрелка по Линията на контрол, при която загинаха трима индийски войници и трима екстремисти.

След боевете в петък армията на Индия обвини Пакистан в "непровокирано" нарушаване на договорения преди две десетилетия режим на тишина, който обикновено е нарушаван по няколко пъти на седмица.

"Пакистан използва миномети и други оръжия" и "умишлено атакува цивилни райони", се казва в съобщение на индийската армия.

Трима индийски войници са убити и трима са ранени в граничния район Керан. Полицията в Кашмир съобщи, че трима цивилни са убити и най-малко трима са тежко пострадали, като един човек е изгубил и двата си крака.

Жителите на няколко села са били принудени да напуснат заради боевете.

Индийската армия обяви още, че са отвърнали и са нанесли сериозни поражения по инфраструктурата на пакистанската армия.

Пакистански представители съобщиха, че имат жертви, но не разкриха подробности.

Двете страни често влизат в артилерийски дуел по Линията на контрол и взаимно се обвиняват.

Кашмир е разделен от отделянето на двете държави през 1947 г. Причина е за две от трите войни между тях.

Двете държави имат претенции към целия хималайски регион, където Индия се бие срещу бунтовници от 1989 г. Десетки хиляди са загинали оттогава.