Шоковите цени на тока спряха заводите

Икономика
16:40 - 04 Юли 2019
4014
Шоковите цени на тока спряха заводите

Скъпият ток принуди ключови предприятия в страната да спрат работата си или да ограничат производството си, алармират от дружествата. 

Заради шоковата цена на еленергията на свободния пазар три завода - в Стара Загора, Първомай и Гълъбово, в сряда стопираха принудително дейносттта си или намалиха работата наполовина заради новото поскъпване на тока, влязло в сила на 1 юли.

Предприятията са „Металик" в Стара Загора, „Чугунолеене" в Първомай и „Енергоремонт – Гълъбово". Първият се занимава с производството на стоманени конструкции. Вторият осигурява спирачните калодки за вагони и локомотиви, като негови клиенти са страни от цяла Европа и Близкия Изток– България, Румъния, Словения, Италия, Франция, Полша, Йордания. Третият пък произвежда нагревни повърхности за енергийни парни котли. 

За днес цената на тока на свободния пазар е 132 лева за мегаватчас, което отново е свръхвъзможностите на бизнеса.

По тази причина "Металик" спира напълно работата си с изключение на две големи машини, които са на газ и някои нискоенергоемки инструменти, съобщиха от холдинга. „Чугунолеене" Първомай и „Енергоремонт – Гълъбово" ще произвеждат с 50% от капацитета си, което налага и принудително освобождаване на работна ръка.