Шолц: Инвестирайте в Украйна като в бъдеща страна от ЕС

Украйна
17:36 - 24 Октомври 2022
1734
Шолц: Инвестирайте в Украйна като в бъдеща страна от ЕС

Германия подкрепя пълноправното членство на Украйна в Европейския съюз в бъдеще и страната трябва да бъде възстановена, като се вземе предвид тази перспектива. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в речта си на откриването на 5-ия Германо-украински бизнес форум в Берлин, съобщава "Укринформ".

Той припомни, че на 23 юни лидерите на страните членки на ЕС са предоставили на Украйна статут на кандидат за членство в блока.

"По този начин ние също носим отговорност за това, което всички разбраха много отдавна след Майдана - Украйна е част от европейското семейство. Говоря много сериозно и разбирам всички последствия от това - ние искаме Украйна да стане част от Европейският съюз", подчерта Шолц.

Той добави, че това решение е сигнал към частните инвеститори: който днес инвестира във възстановяването на Украйна, ще инвестира в страна, която ще бъде част от ЕС и от общия европейски пазар.

Според германския канцлер това се отразява и на самия процес на възстановяване на Украйна, който трябва да се извърши, имайки предвид, че Украйна един ден ще стане пълноправен член на ЕС.

"Това означава, че както в логистиката, така и в транспорта трябва да се действа така, че веднага да се "върже" Украйна към вътрешния европейски пазар. Т.е. трябва да се отворят пътища за износ на украинските продукти за украинските компании. В същото време не трябва да забравяме околната среда и екологичното земеделие", отбеляза Шолц.

Той добави, че е необходимо не само да се възстанови разрушеният енергиен сектор на Украйна, който сега е приоритет, но и да се повиши ефективността, да се развие износът на електроенергия от страната към ЕС и да се укрепи украинската енергийна система.

"В Украйна има слънце и вятър - това са много добри предпоставки тя да бъде не просто транзитна страна, а износител на възобновяема енергия. Вече е сключено първото споразумение между украински и германски предприятия и знаем, че има голям потенциал ", категоричен бе Шолц.