Шолц осъди насилието над жени в Иран и Афганистан

Изказването му идва в навечерието на Международния ден на жената

Новини
14:47 - 04 Март 2023
2075
Шолц осъди насилието над жени в Иран и Афганистан

Германският канцлер Олаф Шолц осъди насилието над жени в Иран и Афганистан в публикувано днес видеосъобщение по случай Международния ден на жената, който ще се отбележи идната сряда, предаде ДПА.

Както в Иран, така и в Афганистан "жените, които се борят за правата си, се сблъскват със сурова съпротива. Всички онези, които въстават в името на свободата и справедливостта, рискуват дори живота си", каза Шолц. "Това е непростимо", добави той и допълни, че Германия е на страната на онези, които се борят за човешките права и за правата на жените.

Шолц отбеляза, че положението в Германия е много различно, но изтъкна, че трябва да се продължи да се върви по пътя към постигане на равенство, докато във всички сфери не започне да се забелязва, че жените са равностойна част от обществото. "Защото отдавна е ясно: ние се нуждаем от тях", каза канцлерът.

Той е убеден, че във всички области - икономика, политика, култура и общество, ползите са много повече, когато гласът на жените е равнопоставен с този на мъжете, когато има еднакъв брой мъже и жени както на високоплатените позиции, така и в обслужващия сектор и когато заплатите на жените се изравнят с тези на мъжете.

Постигането на това "е моя задача", както "и задача на всички нас, независимо от пола", заяви канцлерът.

Шолц сподели и наблюдения от собствения си път в политиката. "Когато бях млад мислех, че ще постигнем равноправието в рамките на десет или двадесет години", каза той. "Все още си спомням много добре как като млад социалдемократ се борех за квота за жените в моята партия", добави той.

Дори и сред по-младото поколение това бяха най-дългите и най-разгорещени дебати по онова време, заяви Шолц. "Четиридесет години по-късно се вижда, че сме направили някакъв напредък, но той не е достатъчен", допълни канцлерът.