Шолц: Първоначалният план на Путин не се осъществи

Германският лидер коментира и доставките на оръжие от Германия към Украйна

Русия
13:04 - 10 Юни 2022
3254
Шолц: Първоначалният план на Путин не се осъществи

Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с чуждестранни кореспонденти малко преди пътуването си до Западните Балкани, Гърция и България.

На срещата Шолц коментира, че благодарение на единната позиция на ЕС, НАТО, страните от Г-7 и други държави, осъждащи войната, тя не се развива по начина, по който руският президент си е представял.

Германският лидер коментира и доставките на оръжие от Германия към Украйна, които породиха сериозни дискусии в международен план и обвинения, че доставките не са достатъчни и пристигат с големи закъснения. Олаф Шолц коментира, че страната му е доставила муниции, бронирани автомобили, противотанкови оръжия, противовъздушни оръжия и много други, предаде bTV. 

„В това число и едни от най-ефикасните възможности за противовъздушна отбрана - танковете Гепард. За тях сме осигурили и обучение в Германия, и те ще бъдат доставени“, заяви Шолц.

Съвсем скоро Германия е взела решение да достави на Украйна и модерната противовъздушна системата Iris-T, с която Украйна да пази небето си над големи градове като Киев и Одеса. За да се случи това обаче, клиенти, които вече са поръчали ракетите, трябва да дадат съгласието си следващите доставки да бъдат насочвани към Украйна, тъй като листата на заявилите поръчка е много дълга.

Шолц напомни и за програмата „размяна“. Германия изпраща модерна военна техника към трети страни, като Чехия например, които пък изпращат съветските си оръжия на Украйна.

Германският канцлер говори и по друга гореща тема – енергийната зависимост на Федералната Република към Русия. По думите му още от началото на работата на новия кабинет са започнали сериозни анализи на енергийните доставки от Русия и как могат да бъдат търсени алтернативи. След избухването на войната този процес се движи с още по-бързи обороти.

„Все още имаме различни източници на енергия като ядрена енергия, въглища, газ, но и все повече зелена енергия. И това е нашата концепция за бъдещето. Ние в Германия искаме да произвеждаме тока изцяло от възобновяеми източници“, заяви още Олаф Шолц.

По темата, която постави финансовия министър на страната Кристиан Линднер, да не бъде напълно изключвано живота на трите последни ядрени реактора в Германия да бъде удължен, Шолц застава зад мнението, че правителството следва начертаната вече линия да се раздели с атомната електроенергия.