Шоуто на Сидеров този път без бой (ОБЗОР+СНИМКИ)

Политика
01:20 - 28 Октомври 2019
4732
Шоуто на Сидеров този път без бой (ОБЗОР+СНИМКИ)

Лидерът на "Атака" и кандидат-кмет на София Волен Сидеров влезе в словесен сблъсък с полицията, охраняваща столичната зала "Арена Армеец", където Общинската избирателна комисия приема протоколите от местния вот. Около 22 часа в неделя, след края на изборния ден, Сидеров, придружен от заместника си Десислав Чуколов и неколцина привърженици на партията, се опита да влезе в "Арена Армеец" с мотива, че иска да предотврати фалшификация на местния вот в София.

По думите му обаче той станал жертва на полицейски тормоз и произвол, тъй като бил блокиран от кордон полицаи, които му препречиха пътя към залата, където се броят изборните бюлетини. По закон кандидат-кметове нямат право да присъстват при предаването на изборните книжа в ОИК, а това право се дава само на техни застъпници или упълномощени представители.


Според неокончателните данни от вота в София Сидеров получава около 1,7 %. Размяната на остри реплики между него и полицията продължи около час и половина, като малко преди полунощ лидерът на "Атака" се отказа от опитите си да влезе в "Арена Армеец", след като не успя да пробие полицейския кордон. До физически сблъсък и до бой този път не се стигна, макар че самият Сидеров има опит в щурмуването на сгради.


На улицата пред залата лидерът на "Атака" заяви пред журналистите, че има съмнения за тежки нарушения при броенето на гласовете и затова иска лично да присъства, за да контролира процеса. "Полицията ни прегражда възможността да влезем, да проверим и да предотвратим фалшификация. Аз вече имам данни, че ще има такава. Искам да предотвратя фалшификация, която ще се случи, ако няма контролен обективен поглед", посочи кандидат-кметът.


"Искаме да влезем и да присъстваме на преброяването, защото сме били свидетели на много грозни сцени – разсипани чували, разпилени бюлетини, припадащи хора, които бяха изнасяни с линейки. Тази зала беше като стадион "Сантяго де Чили" през 1973-74 г.", заяви Сидеров.

Служителите на реда многократно повториха на лидера на "Атака", че не може да влезе в залата, тъй като право на това имали само застъпниците и представителите на партиите, но не и кандидатите за кметове. "Не допускаме в залата лица, които нямат работа вътре", категорични бяха полицейските служители. 


Сидеров им отговори, че като депутат има право да присъства навсякъде. "Аз съм кандидат за кмет и имам право да присъствам във всяка секционна комисия и в "Арена Армеец". Какво ще стане, ако влезем в залата?", попита риторично той. Сидеров се оплака, че не е допуснат дори на пресконференцията в журналистическата шатра пред залата. "Вие нямате право да бъдете тук", категорични бяха полицаите. В отговор шефът на атакистите се оплака от полицейски тормоз и произвол.


Макар че в разгара на предизборната кампания подаде оставка като депутат, Волен Сидеров все още е народен представител, тъй като Народното събрание е в предизборна ваканция и оставката му не е гласувана от колегите му. Това означава, че той продължава да се ползва с депутатски имунитет.


"Намираме се в полицейска държава, в която спират кандидат за кмет да отиде да види как се броят бюлетините. Явно съм много страшен, за да ме охраняват 15-20 полицаи. Три реда полицаи ме пазят. Питайте полицията за кого съм опасен", оплака се депутатът. Нареждането да не бъдат допускани външни хора в залата било на ОИК-София. Сидеров се усъмни защо полицаите, охраняващи залата, получават нареждания от общинската избирателна комисия в столицата. "Те могат да получават заповеди от своя шеф, от министъра и т.н. Те служители на МВР ли са или на ОИК-София? Това не е добре за демокрацията", заключи председателят на "Атака".


Впоследствие Сидеров напусна зоната за сигурност около залата, но скандалът продължи на паркинга пред "Арена Армеец" "Какви сте вие, без шапки, без униформи, държите се като охранители на дискотека. Нарушавате правата ми, нарушавате и закона", нападна полицаите той. "Кой ви даде заповед, кой ви изпрати тук", попита журналист от партийната телевизия "Алфа". Лидерът на "Атака" и колегите му дори звъняха на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, както и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, но никой от двамата не си вдигна телефона.



Снимки: Агнес Методиева