Шпионажът в ГДБОП: Ето как Караколев е помагал на руски компании

Филип Гунев подчерта, че нито един от арестуваните по подозрения за шпионаж досега не е осъден

Крими
10:48 - 06 Февруари 2024
2671
Шпионажът в ГДБОП: Ето как Караколев е помагал на руски компании

Задържаният за шпионаж служител на ГДБОП може да е получавал информация за всички запитвания, които идват от партньорски служби във връзка с разследвания на руски компании. Това каза пред Нова телевизия бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев. Коментарът му идва след акцията в ГДБОП и ДАНС, при която беше арестуван Георги Караколев, който е изнасял информация на изгонен от България руски дипломат.

„В някоя от европейските държави се води разследване за заобикаляне на санкциите от руски фирми. Те пускат запитване до всички държави членки: „Знаете ли нещо за еди-кой си – човек, фирма и т.н.?". Когато получи такава информация, този човек знае, че в Нидерландия се разследва фирмата "Хикс", което за руснаците е ценна информация", заяви Гунев. 

Експертът по национална сигурност Искрен Иванов заяви, че в случая може да се говори за мащабна акция, тъй като става въпрос за класическа форма на шпионаж. „Ясна е мотивацията, която стои зад действията на задържания – тя е свързана с пари", заяви той.

„Тук се засягат не само интересите на европейските служби, но и на нашите американски партньори. В много отношения това е сериозен пробив в националната сигурност", каза още Иванов. Според него сред изтеклата информация има и такава за технологиите, които използва секторът за сигурност.

Искрен Иванов призова да не се отправят обвинения към службите, че не работят професионално. „Самият факт, че те са реагирали толкова бързо на сигнал на партньорска служба, означава, че са работили доста професионално и последователно за това тази акция да бъде извършена във възможно най-кратки срокове", коментира експертът. Той допълни, че реформата в службите за сигурност е неизбежна. 

Филип Гунев акцентира, че нито един от арестуваните по подозрения за шпионаж досега не е осъден. „За много голяма част от тях няма и повдигнати обвинения", допълни той. Бившият заместник-министър даде пример с разследвания в Италия и САЩ, където има присъди от 30-40 години затвор при доказана вина.

Служителят на ГДБОП бе арестуван вчера за шпионаж в полза на Русия. Касае се за служител на МВР, който е наблюдаван и контролиран. Това се е случвало в продължение на месеци, но по-малко от година, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

След началото на войната в Украйна много компании с руски капитали бяха санкционирани и загубиха част от печалбите си от международен бизнес в държавите от Европейския съюз. Въпреки това те се опитват да заобикалят забраните по различни схеми. За това има поне 300 разследвания в службите за сигурност, а с международния обмен те са достъпни и до колегите им в България. Санкциите са за руски банки и финансови институции и дружества във военния сектор, въздухоплаването, корабостроенето, машинната индустрия, телекомуникации, медийни организации и много други. 

Експулсирането на руски дипломати заради шпионаж в България започна през 2020 г. и досега те са над 80 души. Сред тях са и търговски аташета, които се грижат за бизнеса на сънародниците си в Европейския съюз.

За последно преди 5 месеца - през септември, от България бяха изгонени и тримата свещеници от Руската църква, които също бяха обявени за руски шпиони. Седмица преди това предстоятелят на подворието архимандрит Васиан Змеев получи забрана да влиза в Северна Македония.