Ще наберат ли гъбарите червена мухоморка за Асен Василев?

Много неизвестни около предвидения патентен данък притесняват хората от бранша

Новини
17:55 - 28 Септември 2023
6700
Ще наберат ли гъбарите червена мухоморка за Асен Василев?

Предвижда се хората, които събират и продават билки, гъби, трюфели, диворастящи семена и плодове, да минат на облагане с патентен данък. Според сега действащото законодателство тези доходи би трябвало да се декларират с годишната данъчна декларация и да се облагат с 10% налог, така както доходите от всяка друга трудова дейност. Идеята е на финансовия министър Асен Василев и началника на НАП Румен Спецов.

Новият патентен данък дали ще е допълнителен, или ще замести някой друг? Това изтъкна в интервю пред БНР Юлиан Колев, представител на Българската асоциация на гъбарите, като основно неизвестно пред бранша.

С промяна в Закона за местните данъци и такси събирането на билки, гъби, боровинки и други диворастящи плодове и растения се включва в списъка с дейностите, които се облагат с патентен данък от общините. Размерът на налога може да варира между 240 и 480 лева годишно.

"Очакваме среща с Министерството на финансите, за да бъдем запознати с идеите им, а и ние да споделим за нашите проблеми, ако можем да намерим съвместни решения. На 3-ти октомври, понеделник, сме поканени в централата на НАП", каза той.

Колев подчерта, че до момента се знае, че се предвижда патентен данък за берачите на гъби, които досега не са заплащали никакви налози, а единствено фирмите, които купуват, преработват и изнасят, са плащали данъци по Закона за доходите на физическите лица:

"Не е ясно дали този данък ще остане и патентният данък ще е допълнителен. Т.е. не знаем дали това е допълнителен данък, или ще замести някой друг".

В същото време в Закона за горите се предлага създаване на регистър на лицата, които изкупуват диворастящи лечебни растения, гъби, плодове и др. Вписването в регистъра ще е условие за извършване на тази дейност, а регистърът ще се обслужва от Изпълнителната агенция по горите.

Така ще могат да се идентифицират лицата, които изкупуват съответните продукти, и да се осъществява данъчен контрол върху дейността им. Друга цел на въвеждането на регистрационния режим е "намаляване на нелоялната конкуренция, яснота за произхода на пусканите на пазара продукти и като косвен ефект - повече приходи в държавния бюджет".

Предлаганият регистрационен режим ще е максимално опростен и няма да води до осезаема административна тежест за лицата, които изкупуват билки, гъби и т.н., се посочва в мотивите. В същото време е предвидена санкция от 1500 до 3000 лв. за лица, които се занимават с тази дейност, без да имат регистрация.