Ще се превърне ли Банкя в Баден-Баден?

Общество
18:50 - 22 Юли 2019
24920
Ще се превърне ли Банкя в Баден-Баден?

През май 2020 г. старата градска баня в центъра на Банкя се очаква да отвори врати след като бе затворена преди близо 20 години и водата отново ще бликне оттам. Някогашното архитектурно бижу, построено по искане на цар Фердинанд, ще бъде възстановено и ще функционира като модерен СПА център. Идеята е родният град на премиера Бойко Борисов да стане като мини вариант на прочутия германски балнеоложки курорт Баден-Баден и чешкия Карлови Вари.

Многогодишната сага за възраждането на порутената баня, която до скоро представляваше опасност за хората понеже не бе обезопасена и всеки момент можеше да рухне, може би ще приключи през пролетта на следващата година. Остава да се надяваме, че реставрацията на окаяната сграда няма да има злощастната съдба на ремонтираните столични улици, булеварди и площади, които се ремонтират отново и отново поради некачествена реконструкция.

Минералната баня в Банкя ще е готова през май 2020 г., обеща в средата на юли кметът на курорта Рангел Марков, който инспектира ремонта заедно със столичния градоначалник Йорданка Фандъкова и нейния заместник Тодор Чобанов. Реставрацията на къпалнята, затворена през 2001 г., започна през ноември 2018-та.

Реставрацията на банята в Банкя започна през ноември 2018 г.

Марков добави, че е проучен опитът на световни балнеоцентрове като Баден-Баден и Будапеща, където заедно с балнеоложките и СПА процедурите неизменно се предлага и басейн за плуване.

Вариантът за управления на банята в Банкя е концесия с право на строителство на плувен басейн, обясни кметът. Идеята е в задния двор на банята, където сега се намира паркингът, да бъде построен закрит басейн с прозрачен купол и така обектът да стане по-апетитен за концесионера, да привлече повече посетители и да генерира повече оборот. Той обясни, че цялата сграда през зимата ще се отоплява чрез минералната вода. За тази цел водата ще попада в два лечебни басейна, които ще се използват за балнеология, а след това ще влиза в енергийния център и така чрез тази енергия ще се отоплява или изстудява сградата.

Цялата сграда ще се отоплява с минерална вода. Снимка: Фейсбук профил на Йорданка Фандъкова


Реставрацията на банята в Банкя е част от цялостната концепция за максимално използване на минералните води в София, за които Столична община инвестира 20 милиона лева. 8 милиона от тях са предназначени за банята в Банкя. От Столична община и от район "Банкя" твърдят, че ремонтът тече в срок. Репортер на Lupa.bg отиде на място и се увери, че работа по обекта тече дори в почивния неделен ден, като ви предлагаме и богат снимков материал оттам.

Кметът на Банкя Рангел Марков увери, че банята ще бъде възстановена на 100% автентично и поясни, че проектът се движи в заложените срокове. Зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов заяви, че предците ни неслучайно са направили огромен салон в центъра на сградата, който е съзнателно подготвен за културни събития. Чобанов допълни, че в банята могат да се правят и концерти. Архитектурната перла ще се използва и за заснемането на исторически филми.


Проектът за реставрация на банята е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство. Фасадите, двата басейна, подовете и дървените съблекални ще бъдат възстановени в автентичния си вид, разясни кметът на Банкя. Ползват се старите материали, а където те не достигат, са поръчани нови в същата фабрика в Чехия, която е произвела оригиналните преди повече от 100 години.

Ремонтът и възстановяването на старинната сграда стана възможен, след като в края на 2017-та „Консорциум Банкя 2020" спечели конкурса на Столична община за проектиране, реставрация, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница с предложение за 7,939 млн. лв. с ДДС, след като други кандидати не подадоха оферти.


Някогашната красива двуетажна сграда в сърцето на града от години се рушеше, цялата е изрисувана с графити и изглежда печално. Падаща мазилка, счупени прозорци, почти липсващ покрив, изкъртени мраморни елементи, които красяха сградата отвътре – така изглежда днес любимата баня на цар Фердинанд и на неговото семейство, както и на стотици възрастни жители на Банкя, които ползваха градския минерален басейн вътре по времето на социализма. Преди време клошари живееха в нефункциониращата баня, а вандали я палиха отвътре.


Банята е създадена по поръчка на потомъка на немската княжеска династия Сакс-Кобург и Гота – цар Фердинанд, който си представял Банкя като аристократичния германски курорт Баден-Баден, известен с минералните си извори. Известен природолюбител монархът се интересувал от минералните извори и смятал, че край тях трябва да бъдат построени хубави курорти.

Инициативата за построяването на сградата обаче е на тогавашния министър на земеделието и търговията д-р Никола Генадиев. Проектът е дело на немския архитект проф. Артур Хохедер, който конструира и банята в румънския курорт Сибиу и в Мюнхен. Ръководител на строежа е българският архитект Нено Нешев. Предприемачи са братя Савови от София и Никола Рангелов от Банкя. Строителството ѝ започва през 1907 г., като банята е открита тържествено на 24 май 1911 г.


По онова време тя се превръща в най-големия и модерен балнеоложки център в Източна Европа. Простира се на над 5000 квадратни метра в градския парк. В изграждането на банята участва цялото местно население, както и хора от околните села. Камъните са докарвали от кариерата на Мало Бучино с волски каруци.

Информационната табела, указваща кой реставрира банята и кога трябва да бъде завършен проектът


През 1910 г. започва и оформянето на красив парк около строящата се сграда, наречен „Кестените”. До банята се стига по няколко алеи. Впоследствие градината е разширена с допълнителни озеленени пространства, в които са засадени екзотични дървета. Заслугата за този райски кът е на инж. Димитър Христов. Той не само проектирал и изградил терена, но и ежегодно допълвал насажденията с видове от софийската и европейските ботанически градини. До самия каптаж бил изграден и разсадник, който използвал топлината на водата. Изграждането, вътрешните работи, обзавеждането и допълнителният интериор стрували на държавата 834 222 златни лева и това е най-луксозната и скъпа минерална лечебница в България в началото на ХХ век.


Банята представлява сложна форма от дълъг неправилен правоъгълник, с две крила, издадени на изток във формата на полукръг. В средата е порталът с високи гранитни колони. Материалите за вътрешното изграждане до най-малкия детайл са произведени специално за архитектурното бижу в Белгия, Франция и Австрия. Банята е разделена на две крила - мъжко и женско.

Балнеолечебницата не функционира вече близо две десетилетия


Във всяко има двойни и единични дървени съблекални, голям басейн, вани за различни процедури, масажно отделение и по една луксозна самостоятелна вана - баните на царя и царицата. Басейните са облицовани със скъп мрамор, а навсякъде - по фасадата, душовете и други елементи, присъства емблемата на банята - морска мида. Всички басейни и вани са облицовани с италиански мрамор и мозайки.

Някогашното архитектурно бижу посреща днес със счупени прозорци и изрисувани стени 


Кабинетите, вратите, подовете са от славонски дъб. Отоплявана била цялата сграда, като в коридорите, стълбите и тоалетните била поддържана температура от 15 градуса, в съблекалните – 28 градуса, а в басейните и другите помещение за къпане – до 32 градуса.

Цар Фердинанд обичал да се наслаждава на минералния басейн в Банкя в компанията на съпругата си царица Елеонора. Цар Борис III също обичал да ходи в градската баня и да се лекува с минералната вода.

Цар Фердинанд и княз Борис на излизане от банята в Банкя, вероятно 1917-18 г. Снимка: "Изгубената България"


Градът има всички дадености да се превърне в реномиран балнеоложки курорт, още повече, че открай време Банкя се слави не само с лечебните си извори, но и с чистия си въздух. Неслучайно Иван Вазов възпява градчето в разказа си „Утро в Банки”. Курортът e paзпoлoжeн в ĸpacивa ĸoтлoвинa в пoднoжиeтo нa ceвepнитe cĸлoнoвe нa Люлин плaнинa, eдвa нa 17 ĸм oт Coфия.

Минералната вода в Банкя е подходяща за лечение на сърдечносъдови и неврологични заболявания и благоприятства обмяната на веществата. Температурата на минералната вода там е 37 градуса. Тя е с ниcĸa минepaлизaция, без мирис и с мнoгo пpиятни питeйнo-вĸycoви ĸaчecтвa. По времето на социализма градската баня е особено популярна, като събота и неделя привлича хиляди софиянци. В Банкя се намира и една от многобройните резиденции на Тодор Живков, като след смъртта на дъщеря си Людмила през 1981 г. той се пренася да живее там заради красивата природа и свежия въздух.

Статуя на Хигия - богинята на здравето, чистотата и хигиената краси парка пред градската баня, която догодина трябва отново да отвори врати


След 1989 г. банята функционираше като център за лечение на сърдечносъдови и неврологични заболявания, до 2001 г., когато е затворена. Собствеността на имота е прехвърлена от Министерството на здравеопазването на Столичната община с решение на правителството. Следват два неупешни опита за концесия на банята, които се провалят заради липсата на инвеститор. Така се стига до решението за промяна на процедурата и обявяване на конкурс за учредяване на право на строеж срещу сумата от 10 млн. лв. - точно толкова, колкото бяха нужни за реставрацията на банята.

Надеждата е в бъдеще минералната вода - символ на Банкя, отново да привлече стотици хиляди чуждестранни туристи, стига разбира се да има добра реклама и качествено обслужване.