Ще тестват ли депутатите за алкохол и наркотици?

ИТН и "Възраждане" искат проверки два пъти в годината, преди пленарните сесии,

Новини
13:11 - 27 Юни 2024
2538
Ще тестват ли депутатите за алкохол и наркотици?

На депутатите в 50-ия парламент може и да им се наложи да се подлагат на задължителни тестове за алкохол и наркотици. Предложението не е от днес, но особено активни по темата са "Възраждане" и ИТН.

Днес е първото заседание на временната комисия, която ще изработи новия правилник за работа на Народното събрание. За основа се ползва досегашния документ, но всеки депутат може да направи предложения за промени, които комисията обсъжда и гласува.

Две от парламентарните групи са предложили в правилника да се вкара и задължителното минаване на дрегер. Една от тях е "Възраждане", което не е ново - партията на Костадин Костадинов предложи същото в 47-ото НС като отговор на предложението за допускане на депутати само срещу зелен сертификат или тест за коронавирус. Предложението обаче падна още в правната комисия, като единственият глас "за" дойде от тогавашната депутатка на "Възраждане" Елена Гунчева.

Сега "Възраждане" предлагат в депутатите да полагат такъв тест два пъти в годината, като единият от тях да е при встъпване в длъжност. Тестовете да се правят от медицинско лице в парламента, а резултатите да се оповестяват на сайта на Народното събрание, включително и ако депутатът откаже да се тества.

Второто такова предложение е на "Има такъв народ", които искат народните представители да се тестват в началото на всяка парламентарна сесия, т.е пак два пъти в годината, както и по решение на председателя или по искане на поне една трета от депутатите. Тестовете ще се правят в правителствената болница "Лозенец", а резултатите ще се предоставят на шефа на парламента.

Хората на Слави Трифонов стигат и по-далеч, като предлагат дори и наказания. Ако депутат откаже да се тества, ще бъде отстранен от едно заседание. Ако пък даде положителен резултат, ще бъде отстраняван от три заседания.

Така вероятно след обсъждане двете партии ще подкрепят предложенията си за тестовете. Подкрепа би трябвало да дойде и от "Величие", тъй като преди дни формалният лидер на партията направи такава заявка в кулоарите на парламента.

В комисията влизат по двама депутати от седемте парламентарни групи, а трите формации имат общо шест гласа. Така им трябват още поне три, за да приемат тестовете.

Снимка: Агнес Методиева