Що е то дробно хранене?

Здраве
17:11 - 06 Март 2022
18145
Що е то дробно хранене?

Дробното хранене не е диета, нито лечебен курс. По-скоро това е схема за приемане на храна, предвиждаща хранене 4-6 пъти дневно на малки порции.

Основната заслуга на дробното хранене е, че се намалява консумацията на калории. Проблемът се състои в това, че ако изминава много време между отделните хранения, организмът започва да образува хормони за стимулиране на апетита. Колкото повече време минава от последното хранене, толкова повече хормони се произвеждат и апетитът се засилва.

В резултат на това, при следващото хранене искате да ядете повече. И обратно: по-честите хранения при дробното хранене водят до това, че хормоните на апетита просто не разполагат с време, за да се задействат, следователно човек не изпитва чувство на глад. Когато организмът усеща глад, той се „плаши“ и опитва да натрупа резерви, доколкото е възможно – а тези резерви са във формата на мазнини. При постоянното дробно „захранване“ обаче организмът „разбира“, че винаги има храна и няма нужда да трупа запаси. Затова и не се получават мастни натрупвания в областта на талията.

Голямо значение има и психологическата нагласа. Човек не вижда необходимост да яде много, ако знае, че след 3-4 часа ще се храни пак. Класически правила за хранене  След плътно, обилно хранене човек се чувства муден и сънлив. Това състояние е лесно обяснимо, тъй като кръвопотокът се пренасочва от мозъка, сърцето и мускулите към червата, за да се насити с хранителни вещества от там. Поради намалялата кръв в енергийно-двигателните центрове жизнеността спада, желанието да се върши нещо изчезва.

Дробното хранене не подразбира изобилно приемане на храна 4-6 пъти на ден. Менюто трябва да има такава енергийна стойност, която да съответства на дневната нужда. Обемът на храна се изчислява съвсем просто – по размер порцията трябва да е не по-голяма от една длан, а на обем – не повече от чаша. За такива количества са най-удобни малки купички или чинии, с тях се измерва най-лесно. Една достатъчно плътна закуска дава усещане за ситост. Между закуска, обяд и вечеря може да вземете 2-3 междинни закуски. Диетолозите съветват сутрин да се поемат най-много въглехидрати, а за обяд и вечеря – белтъчини и целулоза (фибри). Не се препоръчват т. нар. „бързи закуски“, чипс, ядки, шоколади и семки. Те могат да дадат ситост, но не много – а изобилстват с мазнини.

Идеални за междинните закуски са плодови и зеленчукови салати, пълнозърнест хляб, кисело мляко (неподсладено!), обезмаслена извара. На първо място, решете сами защо искате да преминете на дробно хранене. Ако човек не изпитва глад, придържайки се към трикратно хранене, и при това остава в добра физическа форма, не е необходимо да използва тази система. Тя не е подходяща и за хора, които искат бързо да отслабнат. По принцип, дробното хранене не означава някакви сериозни забрани или рязка смяна на хранителното меню.

Що се отнася до интервалите между храненията, не се опитвайте да влизате в някакъв строг график. За някой е оптимална паузата от 4 часа, за друг - 3. Организмът сам ще ви подсети, че е време да похапнете.