Щурецът Маричков с Наградата на столицата  

Раздадоха призовете на София филм фест, българската лента „Прасето” спечели три

Култура
09:01 - 17 Март 2019
1584
Щурецът Маричков с Наградата на столицата
 

Кирил Маричков беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос към музиката и киното. Призът на рок легендата бе даден в събота вечер по време на церемонията по връчването на наградите на 23-ия София филм фест в зала 1 на НДК.

Фронтменът на „Щурците” благодари на покойните си родители, че са го научили защо демокрацията е по-добра от тоталитаризма и че изкуството изисква сериозно отношение. Часове преди да вземе наградата Кирил Маричков се срещна със свои фенове в Дома на киното и раздаде автографи.

Там в чест на рок музиканта бе прожектиран и документално-игралният филм „Щурците – 20 години по-късно” на режисьора Панчо Цанков и на оператора Андрей Чертов. Това е своеобразен портрет на рок-групата, характеризираща цяла епоха за българската музика. Филмът е заснет през 1988 г., но едва сега, 30 години по-късно, бе показан на голям екран пред широката публика.

Румънският филм "Чудовища" на Мариус Олтеану пък е големият победител на тазгодишното издание на София филм фест – лентата спечели Голямата награда "София - град на киното". Тя е осигурена от Столична община и представлява диплом и парична премия от 7000 евро за режисьора и продуцента на филма.

"Този филм е за любов и за толерантност. Само преди 30 години в Румъния абортите бяха незаконни. През 2001 г. хомосексуалността все още беше наказуема със затвор. Едва миналата година имаше референдум за брака. Правата се извоюват трудно, а се губят лесно особено когато не си даваме сметка за другите и тяхното значение", каза при получаването на приза режисьорът.

Българският филм "Прасето" на Драгомир Шолев грабна три от призовете на 23-ия София филм фест - Специалната награда на журито, за най-добър български филм и наградата на международната филмова критика – ФИПРЕССИ.

Наградата на публиката отиде при "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов, а призът за режисура - на Нора Фингшайд за филма "Извън системата".

Наградата "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм отиде при "Нейната работа" на режисьора Николас Лабот. Отличието е диплом, парична премия от 1000 евро и кашон вино. Специална награда получи и филмът "Товарът" на Огньен Главонич.

Наградата на критиката за най-добър балкански филм беше присъдена на "Пеперуди" на турския режисьор Толга Карачелик. Наградата на младежкото жури за филм от международния конкурс отиде при "Техеран: Град на любовта" на Али Джаберансари.
 
Наградата Jameson за най-добър български късометражен филм - диплом и парична премия от 6000 евро, получи "Рози в нощта" на Пенчо Кунчев. Специален диплом беше връчен на късометражния филм "Пипнах те!" на режисьора и сценарист Стефани Дойчинова.
 
Отличието за най-добър документален филм беше присъдено на "Тайният живот на Вера" на режисьора Тонислав Христов. Наградата е диплом и парична премия от 1000 евро. Почетен диплом беше връчен и на филма "За бащите и синовете" на Талал Дерки.

Сред официалните гости на 23-ия София филм фест бяха Кшищоф Зануси, Биле Аугуст, Павел Павликовски, Димитър Маринов и Агнешка Холанд.

По време на заключителната церемония председателят на международното жури британецът Ник Пауъл се пошегува като благодари на журито, че не е "брекзит" жури, което да не може да вземе решение. В същия шеговит тон той благодари и за безплатните футболни мачове, на които е бил заведен, и обяви, че ще се премести да живее в България.

След официалното закриване, кинофестивалът ще продължи до края на март с прожекции в столицата и с традиционни издания в Бургас, Пловдив и Варна.

Снимка: Булфото