Швеция дава отпор на Русия за разширяването на НАТО

Руските искания обезпокоиха страни от ЕС, които не са членове на Алианса

Русия
12:36 - 07 Януари 2022
1826
Швеция дава отпор на Русия за разширяването на НАТО

Стратегията за сигурност на Швеция ще бъде изцяло подкопана, ако НАТО се съгласи да се въздържа от по-нататъшно разширяване и да ограничи част от дейността си в Европа, както поиска Русия. Това подчерна началникът на отбраната на Швеция, информира "Ройтерс".

Русия струпа близо 100 000 войници близо до границата си с Украйна, което разтревожи Запада. Докато отрича твърденията на Вашингтон, че подготвя инвазия, Москва иска поредица от гаранции за сигурност, включително спиране на разширяването на северноатлантическия военен алианс на изток.

Руските искания обезпокоиха страни от ЕС, които не са членове на НАТО, включително Швеция, която засили връзките с алианса и не желае да се ограничават отношенията ѝ, дори ако няма планове да се присъединява към момента.

"Предложенията за нов ред за сигурност биха разрушили основите на нашата структура на политиката за сигурност", настоя генерал Микаел Биден за всекидневника Dagens Nyheter.

"Ние се стремим да станем по-силна отбранителна сила във всички категории и да развием цялостна отбрана. Но това зависи от развитото международно сътрудничество", допълни шведският военачалник. 

Правителството на Швеция засили дипломатическата си дейност, като външният министър Ан Линде се среща днес с американски представители, а премиерката Магдалена Андершон трябва да проведе разговори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-късно днес.

Андершон настоя след разговори с финландския президент Саули Нийнистьо вчера, че редът за сигурност на Европа не подлежи на договаряне. "В Швеция ние сами решаваме нашата външна политика и политиката за сигурност и с кого да си сътрудничим", отсече шведската премиерка.