Външните министри от НАТО на извънредна среща за Украйна

Видеоконференцията се провежда преди разговорите между САЩ и Русия в Женева

Русия
11:55 - 07 Януари 2022
2144
Външните министри от НАТО на извънредна среща за Украйна

Министрите на външните работи на страните-членки на НАТО ще проведат извънредна видеоконференция, на която ще обсъдят струпването на руски войски на границата с Украйна.

Видеоконференцията се провежда преди разговорите между Съединените щати и Русия в Женева в понеделник, Съвета НАТО-Русия в сряда и заседанието на началник-щабовете на армиите на страните-членки на пакта в сряда и четвъртък.

Вчера приключи и визитата на върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел в Украйна, на която той заяви, че свеът не е във времето Ялта и разпределянето на сферите на влияние. Изказването му беше по повод искането на Русия НАТО да не продължи разширяването си на изток.

"Няма сигурност за Европа без сигурност за Украйна и затова всякакви дискусии за европейската сигурност трябва да включват и нея", каза Борел, съобщи БНР.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба допълни, че Русия няма право да разделя Европа на зони на влияние, нито да определя къде, кога и как ще се разширява Европейският съюз и какви отношения ще има между Евросъюза и украинската страна.

И двамата бяха категорични, че всяка агресия срещу страната ще има сурови последици.