Швеция не губи надежда за влизане в НАТО до юли

Свят
16:26 - 28 Юни 2023
1763
Швеция не губи надежда за влизане в НАТО до юли

Швеция все още иска да се присъедини към НАТО преди или на срещата на върха във Вилнюс през юли. Това заяви премиерът Улф Кристершон, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче уточни, че не е сигурно, че страната му ще може да го направи дотогава.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. Финландия стана член на Алианса през април, но процедурата бе забавена за Швеция.

Стокхолм си постави за цел да се присъедини към НАТО на срещата на върха на Алианса на 11-12 юли и макар да има силна подкрепа от други страни членки, като Съединените щати, досега Турция и Унгария се въздържаха да ратифицират кандидатурата ѝ.

"Швеция ще стане член на НАТО", категоричен бе Кристершон.

"Никой не може да обещае, че това ще се случи конкретно във Вилнюс или непосредствено преди срещата там, въпреки че това беше нашият стремеж през цялото време. И това е стремеж, който споделяме с всяка друга страна от НАТО", посочи той.

Турция обвини Швеция в укриване на членове на терористични групировки - нещо, което Стокхолм отрича - и поиска тяхното екстрадиране като стъпка към ратифицирането на шведското членство. Анкара изрази възмущение и заради антитурските демонстрации, проведени в скандинавската страна.

Швеция обаче подчерта, че свободата на словото е твърдо заложена в нейната конституция и че е изпълнила всички изисквания, посочени в споразумението с Турция и Финландия, сключено в Мадрид преди година.

Шведски и турски официални лица се срещнаха на 14 юни, като главният преговарящ за Швеция определи проведените разговори като добри. Двете страни трябва да проведат още една среща на високо ниво в Брюксел, организирана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата на върха във Вилнюс.

"Уважаваме факта, че Турция е тази, която взема турските решения и е добре, че сега имаме още една среща и вероятно можем да разгледаме особената въпросителна преди срещата на върха във Вилнюс в такъв разговор", заяви Кристершон.