Швеция се надява да влезе в НАТО през юли

Свят
16:10 - 26 Май 2023
1293
Швеция се надява да влезе в НАТО през юли

Швеция все още се надява да стане член на НАТО до срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли. Това заяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом, цитиран от "Ройтерс".

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. За получаване на членство обаче парламентите на всички 30 страни от НАТО трябва да ратифицират кандидатурите им.

Финландия се присъедини към НАТО през април, но членството на Швеция беше възпрепятствано от възраженията на Турция и Унгария.

"Няма да има никакъв план Б или нещо подобно. План Б е план А - това е пълноправно членство в НАТО и това е, за което аз и правителството ще работим по целия път до Вилнюс", подчерта Билстрьом.

Тази неделя Турция избира президент на напрегнат балотаж, като настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган води след първи тур.

Билстрьом изрази надежда турският парламент да започне процеса на ратификация, след като ситуацията в страната се успокои.

"Време е Турция да започне процеса на ратификация и да изпълни своята част от споразумението", настоя той.

През юни миналата година Швеция и Финландия сключиха тристранно споразумение в Мадрид, насочено към справяне с опасенията за сигурността на Турция.

Анкара обаче все още има възражения по отношение на Швеция и обвинява Стокхолм, че дава убежище на членове на екстремистки групировки, които счита за терористи.

Унгария също блокира кандидатурата на Швеция, като аргументира решението си с недоволство заради шведските критики към резултатите на Орбан по отношение на демокрацията и върховенството на закона.

Билстрьом отбеляза, че не е ясно какви възражения има Будапеща срещу членството на Швеция.

"Унгария даде своята подкрепа на срещата на върха в Мадрид миналата година Швеция да получи статут на кандидат-член без никакви условия", изтъкна той. "Категоричното ни мнение е, че те трябва да започнат ратификацията".