Швеция се обяви против забраната на ядрените оръжия

Руското външно министерство също е срещу подписването на договора

Свят
17:14 - 12 Юли 2019
1597
Швеция се обяви против забраната на ядрените оръжия

Шведското правителство не възнамерява да подпише Конвенцията на ООН за пълната забрана на ядрените оръжия, приета през 2017 г., заяви министърът на външните работи Маргот Валстрьом на пресконференция днес, предаде РИА Новости.

"Правителството реши да не подписва конвенцията. Вместо това ще действаме като наблюдател", каза Валстрьом.

Тя добави, че Швеция все още счита, че разпространението на ядрени оръжия е една от основните заплахи за света и ще се стреми да ги елиминира. Конвенцията за пълната забрана на ядрените оръжия беше приета на 7 юли 2017 г. Страните, подписали споразумението, се задължават да не разработват, придобиват или изпитват ядрени оръжия.

Ядрените сили не участваха в изготвянето на договора, включително петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция). За неговото приемане се обявиха 122 страни, включително Швеция, като само една държава – членка на НАТО участва в гласуването - Холандия.

Основните политически сили в Швеция се разделиха по отношение на подписването на конвенцията от скандинавската страна. Правителството възложи на експерта Ларс-Ерик Лундин да анализира текста на конвенцията. След анализа той направи препоръка правителството да не подписва конвенцията и да изиска промяна в текста.

Руското външно министерство също се обяви срещу подписването на договора за пълна забрана на ядрените оръжия. Според Михаил Улянов, директор на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство, ратификацията на споразумението не отговаря на националните интереси на Русия и може да доведе до нарушаване на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), който е в сила от 1970 година.