Швейцария купува 36 изтребителя F-35 без референдум

Новини
17:41 - 18 Май 2022
1307
Швейцария купува 36 изтребителя F-35 без референдум

Швейцарското правителство ще подпише договор до края на май за закупуване на 36 бойни самолета Lockheed Martin F-35A Lightning II, съобщава "Ройтерс". Това ще се случи, без управляващите да чакат референдум за сделката в размер на 5,5 милиарда долара.

Швейцария избра F-35 миналата година като изтребител от следващо поколение. Решението разгневи опозицията, която заяви, че ще гарантира провеждането на референдум за отмяна на това, което нарече ненужна опция "Ферари".

Правителството предупреждава, че не е ясно дали покупката може да се осъществи при същите условия, в случай че сделката трябва да бъде предоговаряна, след като офертата изтече следващата година.

То посочва, че много страни увеличиха разходите си за оръжейни системи. Финландия е решила да закупи 64 самолета F-35A, Германия иска да закупи до 35, а Канада - 88.

"На този фон рискът от забавяне на доставката се е увеличил значително. Самолетът обаче трябва да бъде доставен, както е планирано от 2027 г., за да се гарантира, че населението е защитено от въздушни заплахи след 2030 г.", се посочва в съобщението на правителството.