Швейцария отказа да спази евросанкции срещу Русия

САЩ разочаровани от позицията на Берн

Новини
16:53 - 18 Октомври 2024
1567
Швейцария отказа да спази евросанкции срещу Русия

Швейцария увери, че е "недвусмислено" ангажирана със санкциите срещу Русия, съобщава "Ройтерс". Берн изтъкна позицията си, след като реши да не приеме изцяло последния пакет от наказателни мерки, наложени от Европейския съюз.

По-рано тази седмица правителството на Швейцария заяви, че няма да въведе изискването, насочено към дъщерни дружества на компании, опериращи в трети страни. Това предизвика критики от посланика на Съединените щати в Берн, който го нарече "разочароващо".

Въпросната клауза е задължение за предприятията да гарантират, че техните дъщерни дружества, опериращи другаде, не подкопават санкциите на ЕС.

"Клаузата само изисква от компаниите да предотвратяват заобикалянето на санкциите чрез своите дъщерни дружества по най-добрия начин. За компаниите ще бъде доста неясно какви мерки трябва да предприемат", посочиха от Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO).

Правителството ще обмисли приемането на някаква версия в бъдеще, ако тя е по-точна, добавиха от SECO - правителственият отдел, който наблюдава режима на санкции в Швейцария.

"Швейцария е непоколебимо и недвусмислено ангажирана със санкции срещу Русия", подчертаха от там.

Решението тази седмица предизвика критики и опасения, че базираните в Швейцария търговци на стоки, които са установили дейност другаде, могат да продължат да правят бизнес с Русия.

"Решението на Федералния съвет да не приеме изцяло всички компоненти на 14-ия пакет от санкции на ЕС е разочароващо и се надяваме, че страната ще работи за затваряне на вратичката, която позволява на дъщерните дружества в чужбина да избягват санкциите", заяви американският посланик Скот Милър.