Швейцарските ледници се топят с рекордни темпове

В началото на годината снежната покривка в Алпите е изключително тънка

ЕС
11:56 - 28 Септември 2022
1616
Швейцарските ледници се топят с рекордни темпове

Ледниците в Швейцария са загубили 6% от общия си обем тази година поради сухата зима и повтарящите се летни горещини, счупили предишните рекорди за топене на ледовете, разкрива доклад.

Проучването на Криосферната комисия (КК) към Швейцарската академия на науките разкрива драстичните мащаби на топенето на ледниците, което само ще се влошава.

"2022 г. е катастрофална за швейцарските ледници: всички рекорди за топене на лед са счупени", заявиха от КК, като добавиха, че загуба от 2% за 12 месеца преди това се е смятала за "екстремна".

3 кубически километра лед - 3 трилиона литра вода - са се разтопили, се казва в доклада.

"Не е възможно да се забави топенето в краткосрочен план", заяви професорът по глациология Матиас Хюс, ръководител на Центъра за мониторинг на ледниците в Швейцария, който документира дългосрочните промени на ледниците в Алпите и се координира с КС.

Ако се намалят емисиите на въглероден диоксид и се защити климатът, "това може да спаси около една трета от общия обем в Швейцария в най-добрия случай", каза той пред АФП. В противен случай страната "ще загуби почти всичко до края на века".

В началото на годината снежната покривка в Алпите е изключително тънка, след което между март и май от пустинята Сахара нахлува голямо количество пясъчен прах, който се утаява на повърхността. Замърсеният сняг поглъща повече топлина и се топи по-бързо, лишавайки ледниците от защитната им снежна покривка до началото на европейското лято. Поради това непрекъснатата жега между май и началото на септември опустошава ледниците. До средата на септември някогашният дебел слой лед се разтопил напълно, разкривайки гола скала, замръзнала поне от римската епоха.

В началото на юли срутването на част от ледника Мармолада, най-големия в Италианските Алпи, отне живота на 11 души и показа колко сериозно е станало положението.

Според доклада на Междуправителствената експертна група по изменение на климата, публикуван през февруари, топенето на ледовете и снеговете е една от 10-те основни заплахи от изменението на климата.

"Загубата е особено драматична за малките ледници", се казва в доклада на КК.

Ледниците Пизол, Вадрет дал Корвач и Шварцбахфирн "на практика са изчезнали - измерванията са преустановени", заяви комисията.

В районите Енгадин и Южен Вале, които се намират в южната част на страната, "е изчезнал леден слой с дебелина от 4 до 6 метра на височина 3000 метра над морското равнище", се казва в доклада. Значителни загуби са регистрирани дори в най-високите точки на измерване, включително в планината Юнгфрауйох, чийто връх е почти 3500 метра.

"Тенденцията разкрива също така колко важни са ледниците за снабдяването с вода и енергия в горещи и сухи години", се подчертава в доклада - нещо, което трябва да се вземе предвид, като се има предвид, че водноелектрическата енергия осигурява над 60% от общото производство на енергия в Швейцария. Само топенето на ледниците през юли и август би осигурило достатъчно вода през тази година, за да се напълнят напълно всички резервоари в швейцарските Алпи.
Но Хюс заяви, че ако страната преживее тазгодишните метеорологични условия след 50 години, "въздействието ще бъде много по-силно, защото след 50 години очакваме почти всички ледници да изчезнат и следователно да не могат да осигурят вода през горещото и сухо лято".

Топенето на ледниците е довело и до някои неочаквани последици.

Туристите редовно правят мрачни открития, тъй като обектите се освобождават от леда, в който са били затворени в продължение на десетилетия или дори векове.

Топенето на ледовете може да бъде от полза и за археолозите, които изведнъж получават достъп до предмети на хиляди години.
Междувременно топенето на ледника между Италия и Швейцария премести границата, която минаваше по вододела, което наложи продължителни дипломатически преговори.